Підприємства гірничо-металургійного комплексу виступили проти планів НКРЕКП підняти граничні ціни на електроенергію і погрожують зупиненням виробництва

"АрселорМіттал Кривий Ріг" уже зупинив виробництво сталі
Фото: svoi.kr.ua
Підприємства гірничо-металургійного комплексу України можуть зупинити виробничі потужності через можливе підвищення максимальних граничних цін на електроенергію на ринку "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) і пропонують Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) залишити прайс-кепи на поточному рівні. Про це 8 червня повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

"Підвищення розмірів прайс-кепів – це шлях зростання цін на електроенергію на РДН і ВДР. Якщо це станеться, Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) зупиниться. Хоча зараз ми збиткові, усе одно ухвалено рішення працювати, але новий рівень збитків через подорожчання електрики призведе до зупинки підприємства", – розповів на засіданні НКРЕКП 8 червня директор з економіки і праці НЗФ Олександр Завгородній.

Він розкритикував проєкт рішення НКРЕКП через відсутність аналізу його впливу на промислових споживачів.

"Зараз "АрселорМіттал Кривий Ріг" зупинив виробництво сталі, а якщо ще зупиниться НЗФ, то в нашому регіоні будуть проблеми. Тому пропонуємо не підвищувати прайс-кепів до кінця війни", – сказав керівник.

Директор з економіки та фінансів Марганецького ГЗК Володимир Боднар повідомив, що збільшення прайс-кепів може не дати змоги підприємству вийти із простоювання.

"Наразі наше підприємство "стоїть" через постійні обстріли. Ми плануємо запускатися, але розуміємо, що цього може і не статися через зростання цін на електроенергію. Пропонуємо не збільшувати граничних цін іще пів року, доки триває війна в Україні", – сказав він.

За словами головного енергетика Запорізького заводу феросплавів Максима Михайлова, імовірне збільшення цін на РДН і ВДР після підвищення прайс-кепів призведе до додаткових витрат підприємства в розмірі 43 млн грн на місяць.

Головний енергетик Покровського ГЗК Павло Літун розповів, що його підприємство неодноразово зверталося до НКРЕКП із пропозицією не підвищувати граничних цін під час війни, оскільки це призведе до збитків.

"Наша пропозиція – залишити прайс-кепи на рівні 2022 року до завершення воєнних дій", – констатував він.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", 8 червня 2023 року НКРЕКП схвалила проєкт постанови "Про встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку і балансувальному ринку". Максимальні прайс-кепи на РДН для годин мінімального навантаження (з опівночі до 7.00 і з 23.00 до 24.00) зростуть із 2000 грн/МВт-год до 2706,63 грн/МВт-год і для годин максимального навантаження (із 7.00 до 23.00) – із 4000 грн/МВт-год до 5413,26 грн/МВт-год.