Підсанкційного російського олігарха Шелкова повідомили про підозру в постачанні армії РФ українського титану

За даними слідства, у 2020–2021 роках Шелков організував надходження різних титановмісних концентратів майже на 90 млн грн до оборонних компаній РФ
Фото: globalmsk.ru

Детективи Бюро економічної безпеки України повідомили підсанкційного олігарха Михайла Шелкова про підозру в організації постачання українського титану на 90 млн грн до країни-агресора РФ, зокрема компаніям з оборонної сфери. Про це 26 липня повідомила пресслужба БЕБ.

Слідство стверджує, що впродовж 2020–2021 років Шелков організував надходження різних титановмісних концентратів майже на 90 млн грн до компаній, які причетні до виготовлення зброї для потреб міністерства оборони РФ, забезпечення потреб оборонно-промислового комплексу, створення стратегічних резервів країни-агресора для ведення війни проти України.

Сировину вивозили з Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, розташованого у Дніпропетровській області, зазначили правоохоронці.

"Аби приховати постачання продукції до РФ, підозрювані розробили схему, відповідно до якої титановмісні концентрати за контрактами постачалися до австрійської компанії, але фактично одразу відвантажувалися до підприємств РФ. Останні сплачували повну вартість на рахунки австрійської компанії за ринковими цінами. Своєю чергою австрійська компанія сплачувала українській вже за заниженими цінами", – ідеться в повідомленні БЕБ.

За даними слідства, це призвело до заниження прибутку компанії і, відповідно, до несплати майже 18,5 млн грн податків.

Шелкова повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

"Також детективи БЕБ повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 ККУ колишньому генеральному директору ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат", – додали правоохоронці.

Контекст:

Шелков – колишній глава інвестиційного підрозділу російської державної компанії "Ростех", посідає 29-те місце в рейтингу найбагатших людей Росії за версією журналу Forbes, його статки оцінюють у $4,4 млрд.

У лютому 2023 року в Шелкова конфіскували Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат, який розробляє запаси титано-цирконієвих пісків у Дніпропетровській області. У дохід держави передали комплекс будівель, спецтранспорт і понад 14,4 млн грн на рахунках у банку.  

21 червня 2023 року СБУ оголосила Шелкову про підозру у фінансуванні дій, учинених для повалення конституційного ладу України. Тоді українська спецслужба встановила, що він приховано постачає українську титанову сировину до РФ для потреб російського військово-промислового комплексу. За даними слідства, з українського титану у Росії виробляли далекобійні ракети типу "Калібр".

21 травня 2024 року голова Фонду державного майна України Віталій Коваль повідомив про продаж конфіскованої чотирикімнатної квартири Шелкова на провулку Дунаєва в Одесі загальною площею 175,5 м&³2; за 4 млн грн. Виручені кошти Коваль пообіцяв спрямувати у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії РФ.