"ПівнГЗК" звернувся по підтримку до уряду, на комбінаті заявили про найскладніші часи за всю історію

"ПівнГЗК" змушений був припинити видобування руди і скоротити виробництво в липні до 18% довоєнного рівня
Фото: gmk.center
Через ускладнену логістику, подорожчання транспортування і водночас падіння світових цін на метал українська металургійна продукція втрачає конкуренцію на світовому ринку, через що підприємства в рази скорочують виробництво, а Україна втрачає валютні надходження. Щоб урятувати гірничо-металургійний комплекс України, влада має вжити невідкладних заходів – інакше буде втрачено і виробничий потенціал, і кваліфіковані кадри. Про це йдеться у відкритому листі від Північного гірничо-збагачувального комбінату до прем'єр-міністра Дмитра Шмигаля, повідомила 3 серпня пресслужба групи "Метінвест".

Як написано в листі, "ПівнГЗК" опинився у найскладнішому становищі за всю історію: зазнали руйнувань та заблоковані окупантами маріупольські металургійні комбінати "Азовсталь" і ММКІ, інші українські металургійні комбінати скоротили виробництво через блокування українських портів.

"До того ж значними темпами зросла собівартість нашого товару й упали ціни. Критично зріс залізничний тариф для руди більш ніж на 140%, рента зросла на 160%, зростає вартість енергоресурсів та імпортних матеріалів. Водночас протягом останніх кількох місяців ціни на ЗРС скоротилися більш ніж на третину порівняно із цінами минулого року. Обмеженість у збуті і неконкурентність української ЗРС (залізорудної сировини. – "ГОРДОН") на світовому ринку призвели до того, що "ПівнГЗК" змушений був припинити видобування руди та скоротити виробництво в липні до 18% довоєнного рівня", – зазначають у листі.

На комбінаті наголосили, що зараз роблять усе можливе, щоб зберегти робочий колектив і виробничий потенціал, який буде дуже потрібний Україні для відновлення після перемоги. Адже за результатами 2021 року, комбінат сплатив понад 7,6 млрд грн податків та зборів і залучив до України понад $620 млн експортного виторгу. Але галузь зараз нагально потребує заходів, які допоможуть їй цей потенціал зберегти, переконані в компанії.

"Для збереження виробничого потенціалу гірничовидобувного комплексу необхідно знизити вартість вантажних перевезень "Укрзалізницею", тимчасово скасувати ренту на видобування руд заліза й екологічний податок за нетоксичні відходи гірничої промисловості, знизити вартість електроенергії та природного газу, а також розблокувати експорт української ЗРС через морські порти України, що дасть змогу відновити втрачені позиції на віддалених експортних ринках", – зазначено в листі.

Такі кроки, переконані на комбінаті, дадуть змогу наростити завантаженість виробничих потужностей, зберегти персонал і продовжити допомагати армії та постраждалим від війни.

Контекст:

Обсяги українського експорту у другому кварталі 2022 року становили $8,782 млрд, це на 45,8% менше, ніж за такий самий період минулого року, у фізичних обсягах скорочення квартального експорту становило 55,6%.

Із початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України значно скоротили експорт своєї продукції через блокаду морських портів, зокрема, металургійні компанії.

За перше півріччя загалом експорт із України впав на 55,6%, а виторг від нього – на 23,7%, на початку липня писав заступник міністра економіки України Тарас Качка. Причини – блокування портів та ускладнення логістики, через що собівартість української продукції зросла в рази. Через логістичні проблеми великі промислові підприємства скорочують або зупиняють виробництво: феросплавні підприємства працюють на 20% встановленої потужності, частина українських ГЗК також зупинила роботу.

Заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук заявив, що українці мають бути готовими до "складних сценаріїв", оскільки економічна ситуація в Україні погіршується. За його словами, прогноз НБУ, який передбачає падіння ВВП цього року на третину та інфляцію більш ніж у 30%, "відверто оптимістичний".