Президента "Енергоатому" можуть звільнити – експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Воля

Юрій Недашковський керує "Енергоатомом" із 2014 року, до цього з перервами очолював підприємство тричі
Фото: energyforum.org.ua

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Володимир Воля назвав "агонією" скаргу держпідприємства "Енергоатом", яке очолює Юрій Недашковський, в Антимонопольний комітет на формулу "Роттердам плюс".

Керівник Національної атомної енергогенерувальної компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський подав скаргу в Антимонопольний комітет на формулу "Роттердам плюс", тому що він шукає "виходів у політику", заявив у Facebook експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Володимир Воля.

Про одержану скаргу "Енергоатому" 24 січня повідомили в АМКУ.

"Цікаві події відбуваються. Недашковський, з огляду на все, усе. Тобто незабаром може перестати бути президентом "Енергоатому". Скарга "Енергоатому" в Антимонопольний комітет на формулу "Роттердам плюс" – це вже агонія. По-перше, до чого тут АМКУ? По-друге, для "Енергоатому" працює аналогічна формула, яка враховує в тарифі світові ціни на урановий концентрат. Найімовірніше, стілець під Недашковським захитався настільки, що доводиться шукати коридори виходу в політику. Із надією повернутися на посаду глави ядерного монополіста після виборів", – написав Воля.

Він нагадав, що Міненерговугілля ініціювало перевірку НАЕК "Енергоатом" через те, що державний монополіст у січні 2018 року був змушений зупинити роботу другого енергоблоку на Хмельницькій АЕС за необхідності проведення позапланового ремонту. Це призвело до дефіциту в енергосистемі країни, а також продемонструвало, що на атомних електростанціях, які підпорядковуються НАЕК "Енергоатом", є проблеми з безпекою, зазначив експерт.

Через це глава Міненерговугілля Ігор Насалик на селекторній нараді в міністерстві заявив: "Такі подарунки на Різдво, як зупинення другого енергоблоку Хмельницької АЕС, несумісні з організованою роботою. Доручаю директору департаменту електроенергетичного комплексу Міненерговугілля Ользі Буславець провести перевірку", – повідомляло агентство УНІАН.

"Підсумки такої перевірки легко передбачувані: навколо НАЕК "Енергатом" та її президента Недашковського давно витає шлейф багатомільярдних корупційних скандалів. Недашковський цілком логічно вирішив діяти за принципом "найкращий захист – напад". Очевидно, що скарга "Енергоатому" щодо "Роттердам плюс" має одну мету: змінити ставлення громадськості до перевірки держкомпанії, за підсумками якої може бути подання на звільнення Недашковського. Схоже, що Недашковський приміряє на себе робу політичного дисидента, входячи в образ борця за справедливість, формуючи, з одного боку, платформу для протидії можливому звільненню, а з іншого боку, створюючи собі базис для політичного майбутнього", – уважає експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики.