"ПриватБанк" судиться з ізраїльським банком "Дисконт" у справі про привласнення $600 млн Коломойським і Боголюбовим

Судове провадження в Ізраїлі "ПриватБанк" ініціював у грудні 2019 року
Фото: ЕРА
"ПриватБанк" подав позов на ізраїльський банк "Дисконт" за сприяння незаконному привласненню грошей його колишніми власниками, бізнесменами Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. У відповідь "Дисконт" звернувся до суду із клопотанням про відхилення позову, але суддя Окружного суду Тель-Авіва його відхилив.

"ПриватБанк" подав у Ізраїлі позов на колишніх власників, бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова за підозрою у привласненні $600 млн у період із 2007-го до 2011 року. Гроші переслали на банківський рахунок ізраїльського банку "Дисконт" (Israel Discount Bank), повідомили у пресслужбі банку 9 грудня.

"ПриватБанк" звернувся до банку "Дисконт" із позовом як до одного із співвідповідачів за сприяння "незаконному привласненню грошей". У відповідь на це банк "Дисконт" звернувся до ізраїльського суду із клопотанням про відхилення позову або припинення його розгляду до ухвалення рішень у справах за позовами, поданими "ПриватБанком" в Англії та США, додали в українському банку.

Ізраїльський суд заслухав заперечення "ПриватБанку" проти цього клопотання у липні 2020 року. Суддя Окружного суду Тель-Авіва на ім'я Кабуб 7 грудня цього року повністю відмовив "Дисконту" в задоволенні його клопотання та вирішив, що позовні вимоги "ПриватБанку" мають стати предметом повноцінного судового розгляду.

Суд зобов'язав "Дисконт" відшкодувати усі судові витрати, "ПриватБанк" вважає це беззаперечною перемогою.

"ПриватБанк" задоволений, що ізраїльський суд виніс рішення на його користь, відхиливши клопотання ІБД, та визнав важливість розгляду позову "ПриватБанку" без невиправданих зволікань та без прив'язки до проваджень у Англії та США, що стосуються інших збитків, понесених "ПриватБанком" через інші шахрайські схеми", – повідомили у пресслужбі фінустанови.

Тепер "Дисконт" зобов'язаний надати пояснення про події та обставини, які призвели до виведення із "ПриватБанку" понад $600 млн.

"ПриватБанк" націоналізували у грудні 2016 року, на той час він був найбільшим приватним банком України. На його докапіталізацію держава витратила майже 200 млрд грн. Колишні акціонери банку, бізнесмени Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, у судовому порядку намагаються домогтися скасування націоналізації та повернути банк.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів щодо незаконності націоналізації "ПриватБанку". 18 квітня 2019 року держава оскаржила це рішення в апеляційному суді.

У листопаді 2019 року Коломойський заявив, що банк повернуть йому найближчим часом. До цього він говорив, що "ПриватБанк" йому не потрібен, він хоче $2 млрд компенсації.

Коломойський після виборів президента України у 2019 році сподівався дістати компенсацію у зв'язку із націоналізацією "ПриватБанку" "у тому чи іншому вигляді". Він сказав, що не збирається повертати банк у власність, але хоче повернути $2 млрд його капіталу. Володимир Зеленський, який став президентом України, сказав, що у питанні "ПриватБанку" захищатиме лише інтереси держави.

У травні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, що забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам, тоді ж він і набув чинності. У червні закон уперше застосували на практиці.

Судове провадження в Ізраїлі проти колишніх власників "ПриватБанк" ініціював 19 грудня 2019 року.

У грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до Високого суду Лондона позов проти своїх колишніх власників, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyn Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які їм, імовірно, належать або знаходяться під їхнім контролем. Позивачі стверджують, що бізнесмени вивели з банку приблизно $1,9 млрд, здійснивши низку незаконних операцій із фіктивними кредитами.

Суд видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова. Йшлося про понад $2,5 млрд.

4 грудня 2018 року Високий суд Лондона визнав, що позов "ПриватБанку" поза його юрисдикцією. Водночас суддя визнав, що банк має обґрунтовані позовні вимоги проти Коломойського та Боголюбова щонайменше на кілька мільйонів доларів. Але також, на думку суду, банк не має права вибирати прийнятну для себе судову інстанцію, а його ексвласники мають право захищати свої інтереси за місцем постійного проживання.

15 жовтня 2019 року Апеляційний суд Лондона постановив, що суд Лондона має юрисдикцію для розгляду позову "ПриватБанку" про шахрайство, але залишив ексвласникам право на апеляцію.