Програмою "єВідновлення" скористалося понад 57 тис. українців – Шмигаль

За допомогою "єВідновлення" можна отримати компенсацію за зруйноване житло
Фото: ЕРА

Пріоритетом швидкої відбудови в Україні є забезпечення житлом замість зруйнованого російськими окупантами. Про це 21 травня на засіданні Кабінету Міністрів заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, стенограму опублікував сайт уряду.

"Важливий пріоритет – це відбудова житла для українських родин. Ключова роль тут відведена програмі "єВідновлення", яка успішно втілюється в життя вже рік. За цей час програмою скористалися понад 57 тис. українців, які отримали від держави більше ніж 11 млрд грн", – сказав Шмигаль.

Він уточнив, що 5,8 млрд грн – це кошти на ремонти, а 5,6 млрд грн – кошти на купівлю нерухомості через житловий сертифікат.

"Наразі 2,8 тис. родин таким чином придбали собі оселю. Сьогодні уряд виділяє з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії понад 428 млн грн на продовження реалізації програми "єВідновлення". Це кошти для компенсацій громадянам вартості зроблених ремонтів в оселях, що постраждали від війни", – пояснив прем'єр-міністр.

Контекст:

Уряд України 21 квітня 2023 року ухвалив постанову, яка визначає процедуру й умови надання державної допомоги українцям, будинки яких пошкоджені через бойові дії. Фінансувати виплату компенсацій уряд планує коштом держбюджету й міжнародних кредиторів, також Україна очікує, що основним джерелом фінансування незабаром стануть репарації Росії, говорили в Мінінфраструктури.

Видання "ГОРДОН" підготувало пояснення, як за допомогою "єВідновлення" отримати компенсацію за зруйноване житло.

Із 27 грудня програма виплат за зруйноване РФ житло почала діяти в застосунку "Дія". Заявки в "Дії" почали приймати ще 1 серпня.

2 лютого 2024 року пресслужба "Дії" повідомляла, що 500 українських сімей використали житловий сертифікат у межах програми "єВідновлення" й отримали нове житло замість зруйнованого війною.