За програмою "єВідновлення" можна буде отримати гроші на будівництво зруйнованого будинку на старій ділянці

Половина заяв на компенсацію щодо знищеного житла надходить від власників приватних будинків – Мінінфраструктури
Фото: Офіс Генерального прокурора / Telegram

Власники приватних будинків в Україні, зруйнованих унаслідок агресії Росії, можуть отримати компенсацію через програму "єВідновлення" для будівництва нового будинку на своїй старій ділянці. Про це 26 січня повідомило у Facebook Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

За словами голови комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, найбільша кількість заяв на компенсацію щодо знищеного житла – 50% – надходить саме від власників приватних будинків. Дещо менше заявок – від власників знищених квартир – 47%.

Загалом від власників знищених приватних будинків надійшло 4,6 тис. заяв на компенсацію за програмою "єВідновлення", для 41% заявників уже сформовано 1890 житлових сертифікатів на купівлю квартир, розповіла нардепка.

Отримати цільові кошти на будівництво нового приватного будинку на місці зруйнованого можна, подавши заяву на цей тип компенсації в застосунку "Дія" в розділі "єВідновлення". Під час вибору типу компенсації потрібно обрати варіант "грошова виплата". Кошти зараховують на банківську картку "єВідновлення", яку можна відкрити в банках – партнерах програми. Кошти з картки можна витратити лише в будівельних магазинах і підрядників, які зареєструються як учасники "єВідновлення" на порталі "Дія", зазначають у повідомленні.

Протягом 30 днів після подання заяви її має схвалити місцева влада, у разі позитивного рішення співвласникам зруйнованого будинку потрібно припинити право власності на знищений об'єкт і подати повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорта. Кошти компенсації зараховують двома траншами (50% і 50%), між якими необхідно буде подати проміжний звіт, попереджають у Міністерстві інфраструктури.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Згідно з розрахунками Світового банку, озвученими в березні 2023 року, для повоєнного відновлення й реконструкції України необхідно щонайменше $411 млрд.

Унаслідок війни Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв Шмигаль 3 січня.

Уряд України 21 квітня ухвалив постанову, яка визначає процедуру й умови надання державної допомоги українцям, будинки яких пошкоджено через бойові дії. Фінансувати виплату компенсацій уряд планує коштом держбюджету й міжнародних кредиторів, також Україна очікує, що основним джерелом фінансування незабаром стануть репарації Росії, говорили в Мінінфраструктури.

Видання "ГОРДОН" підготувало пояснення, як за допомогою "єВідновлення" отримати компенсацію за зруйноване житло.