Кабмін обмежив площу житла, за знищення якого платитимуть компенсацію

Кабмін уточнив максимальну площу житла, за знищення чи пошкодження якого можна отримати компенсацію
Фото: EPA

Кабінет Міністрів України вніс зміни у процедури надання компенсації за пошкоджене і знищене війною житло. Про це йдеться в постанові №39 від 16 січня, опублікованій на сайті Кабміну.

Документ вносить зміни в низку попередніх постанов, пов'язаних із компенсаціями за знищене чи пошкоджене житло.

Згідно зі змінами в "Порядку надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна" №600 від 30 травня 2023 року, тепер компенсацію виплачуватимуть не більше ніж за 150 м&³2; квартири або 200 м&³2; приватного, садового чи дачного будинку.

Ту площу зруйнованого житла, яка перевищить ці обмеження, буде зафіксовано в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

"У подальшому площа, щодо якої не була нарахована компенсація, буде використана в разі подання заяви на компенсацію за рахунок репарацій або інших джерел, якщо така компенсація буде передбачена нормативно-правовими актами", – ідеться в документі.

Контекст:

Уряд України 21 квітня ухвалив постанову, яка визначає процедуру й умови надання державної допомоги українцям, будинки яких пошкоджено через бойові дії. Фінансувати виплату компенсацій уряд планує коштом держбюджету й міжнародних кредиторів, також Україна очікує, що основним джерелом фінансування незабаром стануть репарації Росії, говорили в Мінінфраструктури.

Видання "ГОРДОН" підготувало пояснення, як за допомогою "єВідновлення" отримати компенсацію за зруйноване житло.

Із 27 грудня програма виплат за зруйноване РФ житло почала діяти в застосунку "Дія". Заявки в "Дії" почали приймати ще 1 серпня.