Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про підвищення податків в Україні

Законопроєкт підтримав 241 нардеп
Фото: depositphotos.com

Депутати Верховної Ради України в першому читанні проголосували за законопроєкт №11416-д про підвищення податків на 58 млрд грн цього року і 137 млрд грн – наступного. Про це 17 вересня в Telegram повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

Проєкт підтримав 241 нардеп.

За словами Железняка, документ передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків на І–ІІ групу фізичних осіб – підприємців;
  • запровадження авансових внесків для АЗС;
  • встановлення 1% податку від доходів для всіх форм ФОП ІІІ групи;
  • встановлення 25% податку від прибутку для фінансових установ;
  • запровадження помісячної звітності ПДФО (для економічного бронювання);
  • встановлення податку в розмірі 50% на прибуток банків 2024 року.

"Метою проєкту є вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України і створення у період дії воєнного стану умов для належного забезпечення функціонування економіки, а також належного наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових платежів", – ідеться в пояснювальній записці до проєкту.

Контекст:

Кабмін України 18 липня схвалив зміни до держбюджету на 2024 рік, які передбачають підвищення видатків на оборону на 495,3 млрд грн, а також погодив законопроєкт про підвищення податків. Надалі його має ухвалити Верховна Рада.

Це рішення призвело до дискусії в суспільстві. Представники великого бізнесу висловилися різко проти підвищення податків. Співвласник Monobank Олег Гороховський 28 липня у Facebook назвав "зрадниками" тих, хто пропонує підвищити податки у країні, яка воює.

Аналітик, інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив натомість, що країна у стані війни не може не підвищувати податків і в Україні склалася унікальна ситуація завдяки грошам західних партнерів. Водночас він звернув увагу, що заплановані урядом кроки можуть стати "виключно тиском на світлий бізнес", натомість просте підвищення ПДВ "зачепило б усіх, але рівномірно".

Водночас США заохочують уряд України збільшувати прибутки насамперед через реформи, а не підвищення податків, повідомила 29 липня спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. Вона запропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на реформі митниці й боротьбі із сірими ринками.