Розенко: Є величезний спротив монетизації субсидій. Але вона буде проведена

Розенко: Величезний спротив ідеї монетизації є, я це відчуваю на собі
Фото: Павло Розенко / Facebook

Усі елементи монетизації субсидій на житлово-комунальні послуги потрібно чітко відпрацювати, уважає віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко вважає, що в Україні чинять спротив монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Про це він заявив журналістам у кулуарах парламенту перед годиною запитань до уряду, повідомляє "Укрінформ".

"Величезний спротив ідеї монетизації є, я це відчуваю на собі, бо три останні роки я постійно говорив, що кінцевий варіант реформування субсидій буде тоді, коли буде проведена монетизація. Спротив великий, але я вже так бачу, що розуміння і в уряді, і серед фахівців зводиться до того, що вона буде проведена", – сказав Розенко.

Він підкреслив, що всі елементи монетизації потрібно чітко відпрацювати.

Із 1 січня 2018 року в Україні ввели перший етап монетизації субсидій на рівні постачальників послуг.

У Кабміні повідомляли, що наступного опалювального сезону субсидії будуть видавати "живими грошима".

Відповідно до змін, які вніс уряд до порядку нарахування субсидій, їх із 1 травня не будуть призначати, якщо у сім'ї є авто, якому менше ніж п'ять років. Дані про здавання житла в оренду потрібно буде вносити до декларації в розділ "інші доходи". Також, згідно з рішенням уряду, наступного опалювального сезону субсидію буде монетизовано, що дасть українцям можливість залишати собі зекономлені на житлово-комунальні послуги гроші. Крім цього, субсидію не зможуть оформити власники житла з великою площею – квартир понад 120 м&³2; і будинків понад 200 м&³2;.

Також допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг не одержать українці працездатного віку, які декларують нульові доходи, але водночас не зареєстровані в центрах зайнятості.

Крім цього, уряд знизить із 1 травня соцнорму споживання газу для опалення приміщень із 5 м&³3; на 1 м&³2; до 4,5 м&³3; на 1 м&³2;, а електрики – із 51 кВт/год на 1 м&³2; до 30 кВт/год на 1 м&³2;.