"Розумію, що цифра 120 тис. може дратувати когось". Голова Нацполіції України розповів про свою зарплату

Клименко: Я теж був старшим лейтенантом, був час, коли не отримував зарплати по пів року
Фото: Ігор Клименко / Facebook
Голова Національної поліції України Ігор Клименко в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", опублікованому 12 січня, розповів, що не отримує премій.

Журналістка попросила уточнити, за що він у грудні 2021 року одержав 124 тис. грн.

"У мене зарплата 120 тис. грн (124 тис. із податком на доходи фізичних осіб). Премій я не отримую. У мене робочий день 16–18 годин. Розумію, що ця цифра у 120 тис. може когось дратувати. Я теж був старшим лейтенантом, був час, коли не отримував зарплати по пів року", – заявив голова Нацполіції.

За його словами, такого не можна допускати.

"Ми всі маємо працювати над тим, щоб підвищити зарплату поліцейським, а не забрати", – наголосив Клименко.

Він розповів, що 2021 року з Національної поліції України звільнився 13 321 співробітник.

"Із тих, хто пішов минулого року, поліцейських майже 9,5 тис. Інші вільний найм, держслужбовці", уточнив Клименко.

За його інформацією, співробітники поліції ідуть у Держбюро розслідувань і Бюро економічної безпеки, де "зарплата в рази більша".

Контекст:

У Національній поліції наприкінці червня 2021 року повідомляли, що видатки на співробітників МВС нижчі, ніж в інших правоохоронних відомствах, а в разі підвищення у країні зарплат відомство не зможе забезпечити достатнього фінансування.

Глава МВС Денис Монастирський 14 вересня обіцяв вимагати підвищення заробітної плати для поліцейських. За словами глави МВС, у Нацполіції зарплати коливаються в межах 12–16 тис. грн із надбавками та виплатами за вислугу років.

Наприкінці 2021 року співробітники Національної поліції не одержали 13-ї зарплати та надбавки за роботу в умовах епідемії COVID-19, писали "Українські новини".

Клименко заявив 5 січня 2022 року, що зарплата правоохоронців "має бути пропорційною ризикам". Він повідомив, що уряд уже надав поліції гроші для поетапного підвищення зарплат із січня.

У Верховній Раді України 6 січня зареєстрували законопроєкт №6506-1, яким пропонують встановити, що посадовий оклад поліцейських не може становити менше ніж 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що 2022 року становитиме 24,8 тис. грн.

Монастирський 11 січня повідомив, що в лютому правоохоронцям підвищать заробітну плату. За його словами, на зарплати в Нацполіції додатково виділено 1 млрд грн.