Саакашвілі: Тепер міністр Кубраков буде нести повну відповідальність за те, що відбувається на "Укрзалізниці"

Михайло Саакашвілі: Зеленський втрутився і, як мені здається, прийняв дуже стратегічно вірне рішення
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Голова Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі підтримав рішення Ради нацбезпеки і оборони України про введення в "Укрзалізниці" тимчасової адміністрації та зазначив, що якщо нічого не робити, компанії загрожує банкрутство. Про це Саакашвілі написав 2 серпня на своїй сторінці у Facebook.

"Підтримую рішення РНБО про введення тимчасової адміністрації в "Укрзалізниці". Випадок із залізницею – це якраз той момент, коли потрібно піднятися над формалізмом і діяти правильно і швидко. Інакше ми знову будемо ходити по колу з постійно закладеним інституціональним конфліктом між міністром і главою залізниці. А потім чергового міністра – абсолютно незаслужено, як це може статися у випадку з [міністром інфраструктури Олександром] Кубраковим, – будуть зносити через погані показники залізниці", – написав Саакашвілі.

Він переконаний, що міністр повинен узяти на себе відповідальність за те, що відбувається на "Укрзалізниці".

"Інакше як він може нести відповідальність за те, що він не контролює?! А в його порядності та цілеспрямованості я взагалі не сумніваюся. Залізниці потрібно прийняти болючі й небезпечні, у тому числі і для безпеки міністра, рішення, і їх потрібно приймати негайно, інакше ця залізниця в будь-який момент може зупинитися. Нам не просто потрібно її зберігати, а розвивати і будувати нові лінії. Україна стане найважливішою частиною Східно-західного коридору, нам потрібен швидкий поїзд до Одеси, і туди потрібно доїжджати менше ніж за дві години, – тоді це має сенс. Нам потрібен також швидкий поїзд на Маріуполь – у цілях безпеки і стратегічної важливості цього дуже вирішального для України міста", – підкреслив політик.

За його словами, протягом останніх двох років на стратегічному підприємстві голова правління змінювався п'ять разів, і жодна компанія не змогла б нормально функціонувати в таких умовах, тим паче "Укрзалізниця" з її корупцією, купою боргів і проблем.

"Унаслідок цього зараз у підприємства накопичилося майже 36 млрд грн боргів, із яких 19 намагаються відсудити "доброзичливці" України на користь донецької філії "Укрзалізниці". Фактично, якщо терміново нічого не зробити, підприємству, на якому працює 250 000 осіб, пряма дорога до банкрутства. Саме тому президент [Володимир] Зеленський втрутився і, як мені здається, прийняв дуже стратегічно вірне рішення – призначити тимчасовим виконувачем обов'язків глави підприємства міністра інфраструктури", – написав Саакашвілі.

Політик назвав дві причини, за якими вважає це рішення правильним.

"По-перше, міністр буде нести повну політичну відповідальність за те, що відбувається на підприємстві – і це вже однозначно плюс. По-друге, чинний міністр інфраструктури Кубраков викликає у мене глибоку симпатію, так як, на відміну від багатьох своїх колег, уже довів на справах, що хоче і готовий не говорити, а реалізовувати реформи. Тому я підтримую рішення РНБО подвійно! Сподіваюся, з цим рішенням в "Укрзалізниці" відкриється друге дихання. Бажаю удачі команді міністра Кубракова!" – підсумував голова Виконавчого комітету реформ.


Контекст:

Рада національної безпеки і оборони України розглянула ситуацію в "Укрзалізниці" 30 липня на виїзному засіданні, яке відбулося в Краматорську Донецької області. РНБО ініціювала введення в компанії тимчасового управління, оскільки критичний стан компанії загрожує національній безпеці України.

За підсумками минулого року "Укрзалізниця" отримала чисті збитки в розмірі майже 11,9 млрд грн, фінансові зобов'язання компанії 2020 року зросли більше ніж на 1 млрд грн – до 58,3 млрд грн. Про це повідомила пресслужба компанії.

У травні 2021 року Зеленський назвав компанію банкрутом і підкреслив, що влада робить усе можливе, щоб змінити керівництво "Укрзалізниці", але цього мало. "Ми змінюємо, тиснемо, щоб змінити керівництво "Укрзалізниці". Але це буде постійно, поки не прийде керівник, який змінить усі ланки – починаючи з вищої, середньої і до нижчої. Тому що це окрема історія", – резюмував президент, додавши, що "Укрзалізниці" необхідно розвивати партнерство з реальними приватними інвесторами.

Постійного керівника в "Укрзалізниці" немає із 17 березня 2021 року, коли Кабмін звільнив із посади голови правління компанії Володимира Жмака. Обов'язки голови правління "Укрзалізниці" тимчасово покладено на одного з членів правління компанії Івана Юрика.