За матеріалами СБУ заарештовано "приховані" активи підсанкційного бізнесмена Новинського на понад 10,5 млрд грн

СБУ повідомила про арешт чергових активів Новинського
Фото: Вадим Новинский / Facebook
Правоохоронці ініціювали арешт нових активів екснардепа Вадима Новинського, загальна вартість яких становить понад 10,5 млрд грн. Про це Служба безпеки України повідомляє в Telegram 4 травня.

У список заблокованих активів входить 230 об'єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд, ідеться в повідомленні.

Серед заарештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговельний порт Очаків, приміщення агрохолдингу й торговельні центри в різних регіонах України.

За даними слідства, щоб уникнути санкцій Ради національної безпеки і оборони України, Новинський перереєстрував власні активи на кількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях. Для реалізації операції він залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів, але правоохоронці викрили злочинну схему й заблокували її, повідомляє СБУ.

Слідчі Служби безпеки проводять розслідування в межах кримінального провадження за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Контекст:

Новинського 2013 року обрали депутатом Верховної Ради в мажоритарному окрузі в Севастополі, він увійшов у фракцію Партії регіонів, а 2014 року став народним депутатом України від Опозиційного блоку. 1 жовтня 2018 року Новинський повідомив, що очолив всеукраїнський громадський рух "Партія миру".

2019 року став депутатом Верховної Ради IX скликання в мажоритарному окрузі, який повністю розташований у межах окупованого наразі Росією Маріуполя. У липні він склав мандат, заявивши, що зараз "відверто не до політики".

У грудні РНБО ввела санкції проти низки представників УПЦ МП і РПЦ, Новинський був серед них. У січні 2023-го санкції розширили.

13 квітня 2023 року суд заарештував майно Новинського на понад 3,5 млрд грн.