СБУ обвинуватила засновника проекту Forklog у відмиванні грошей через криптовалюти

СБУ: Громадянин РФ відмивав в Одесі гроші, переводячи їх у біткоіни
Фото: ЕРА

Співробітники СБУ одержали дані, що підозрюваний підтримує прямі особисті зв'язки з керівництвом деяких міністерств і відомств РФ, зокрема силових.

Засновник проекту про криптовалюти і блокчейн Forklog, який є громадянином Росії, організував механізм легалізації грошей із використанням криптовалюти для подальшого перерахування їх у Росію і на окуповані території Донбасу і Криму. Про це повідомила Служба безпеки України.

"Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси та офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, зокрема з використанням криптовалют. Серед клієнтів ділка були фізичні і юридичні особи з України та Росії. Задокументовано, що підприємець заволодів грошима громадян США, які "відмив" переводячи їх у біткоіни та інші криптовалюти", – ідеться в повідомленні.

СБУ встановила, що росіянин тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу та "отримує значні прибутки від протиправної діяльності".

Співробітники спецслужби одержали дані, що підозрюваний підтримує прямі особисті зв'язки з керівництвом деяких міністерств і відомств РФ, зокрема силових, а також "безпосередньо співпрацює з головою правління "Сбербанка России" з питань побудови російської системи переказів грошових коштів за технологією блокчейн".

У межах досудового слідства СБУ перевіряє причетність росіянина до дій на шкоду територіальній цілісності України.

Видання Forklog повідомило, що 15 грудня СБУ провела обшук у квартирі засновника проекту Анатолія Каплана (Клімова) в Одесі, а один зі співробітників спецслужби нібито робив спроби вивести біткоіни на свій гаманець просто під час обшуку. Також обшуки пройшли в офісі проекту.

Каплан заперечує факт обміну біткоіна за допомогою Forklog, оскільки, за його словами, функціонал, що дає змогу здійснювати такий обмін, на сайті відсутній.