Мільярдер Гінзбург: Головна мета США і ЄС – щоб у центрі Європи не з'явилося чергового Сомалі. Тому в Україні запровадять блокчейн і криптовалюту

Марк Гінзбург: Чотири–п'ять років тому в Києві вже були ті, хто розумів потенціал криптовалюти і заробив на цьому великі гроші. Згодом таких людей ставатиме дедалі більше
Фото: Олександр Лазаренко / Gordonua.com

В інтерв'ю "ГОРДОН" українсько-американський бізнесмен Марк Гінзбург, який уперше у світі продав нерухомість у Києві за криптовалюту, розповів про подробиці сенсаційної угоди, про те, чому жоден український президент, включно з Петром Порошенком, не буде боротися з корупцією, навіщо доларові мільярдери прагнуть до Верховної Ради і чому Захід зацікавлений у просуванні криптовалюти і технології блокчейн в Україні.

Наприкінці вересня 2017 року й українські, і західні ЗМІ зарясніли заголовками, що вперше у світі відбувся продаж нерухомості з використанням новітніх інтернет-технологій – криптовалюти і блокчейна. Цією нерухомістю виявилася невелика квартира в Києві, а її продавцем – українсько-американський бізнесмен Марк Гінзбург.

Продажу передувала тривала юридична підготовка, адже криптовалюти не визнані Національним банком України, але операції з ними законодавчо не заборонені. Сама операція пройшла за лічені секунди через смартфони, незважаючи на те, що продавець і покупець перебували в різних кінцях світу і ніколи одне одного не бачили. Навіть більше, за два місяці після продажу курс криптовалюти Etherеum, за яку було продано київську квартиру, зріс майже вдвічі.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Марк Гінзбург розповів, чому тільки блокчейн і криптовалюти позбавлять Україну корупціонерів, рейдерів і "чорних" нотаріусів, а весь світ – монополії банків; навіщо його друзі-мільярдери прагнуть до Верховної Ради і чому Захід у реформуванні України сподівається не на політиків і посадовців, а тільки на новітні інтернет-технології.

Довідка "ГОРДОН". Криптовалюта – це, кажучи дуже спрощено, віртуальна грошова одиниця. Її не контролює жоден банк, у неї немає купюр і банкнот, а всі операції проводять тільки в інтернеті, вони доступні у відкритому вигляді. Нині у світі існує понад 2 тисячі криптовалют, найпопулярніші з них – Bitcoin (біткоін) та Ethereum (ефіріум).

Блокчейн – це, простими словами, публічний реєстр або база даних, яка зберігається одночасно на безлічі комп'ютерів і містить усю інформацію про транзакції тієї чи іншої криптовалюти.

Ви ж розумієте, що операція з продажу квартири вартістю $60 тис. за криптовалюту – це точно не заради вигоди

– Отже, ви і є той самий мільярдер із Києва, який першим у світі продав нерухомість за криптовалюту.

– (Сміється). Так, той самий. Незважаючи на те, що в реалізації угоди допомогли Держагентство з питань електронного урядування України і Міністерство юстиції України, у мене немає ілюзій: державні інституції не зацікавлені у швидкому просуванні та впровадженні у країні криптовалюти і технології блокчейн. Звідси скептицизм у ЗМІ та інтернеті: мовляв, ну так, це міжсобойчик заради піару, вони самі собі продали квартиру. Ця карта легко б'ється.

– Тоді діставайте свій козир і бийте.

– Зверніть увагу на учасників угоди. З одного боку – продавець, тобто я, у якого майна, нерухомості, земельних ділянок у Києві на сотні мільйонів. Ви ж розумієте, що операція з продажу квартири вартістю $60 тис. за криптовалюту – це точно не заради вигоди. Це символічний жест, щоб продемонструвати: в Україні є люди, готові використовувати і популяризувати новітні технології.

З іншого боку – покупець. Ним став Майкл Аррінгтон, мільярдер, один із найвпливовіших і найавторитетніших людей у світі інтернету, незаперечний авторитет Кремнієвої долини. У 2008 році журнал Time назвав його одним із найвпливовіших людей у світі, а журнали Forbes і Wired – занесли до п'ятірки найбільших бізнесменів США.

– І чому інтернет-корифей обрав саме Україну?

– Майкл Аррінгтон ніколи б не вплутався в сумнівну угоду, особливо в місті Києві, про існування якого, підозрюю, раніше й не здогадувався. Що він чув про Україну? Що тут неймовірна корупція. І не впрягся б, тому що для нього і його компанії репутаційні ризики – це буквальна втрата десятків мільйонів.

2017 рік, Мексика. Усі учасники першого у світі продажу нерухомості за криптовалюту з використанням повного циклу технології блокчейн і смартконтракту: Наталія Караянєва (глава агентства Propy, яке підготувало операцію), Віталій Бутерін (засновник другої за популярністю криптовалюти у світі Еthereum, за яку було продано київську квартиру), продавець Марк Гінзбург і покупець Майкл Аррінгтон. Фото: з особистого архіву Марка Гінзбурга

Проаналізувавши параметри угоди, Майкл вирішив, що його репутація не постраждає. Бездоганність продавця було підтверджено тим, що в липні я опинився серед 43 учасників найпрестижнішого у світі саміту з криптовалюти і блокчейну. Саміт проходив на приватному карибському острові Necker Island, який належить серу Річарду Бренсону, відомому мільярдеру, засновнику компанії Virgin, любителю інновацій та новітніх цифрових технологій.

Протягом року спеціальна комісія на чолі з Бренсоном ретельно відбирає до півсотні кандидатів із усього світу, які п'ять днів живуть і працюють на острові. Той факт, що я пройшов цей ретельний відбір, став для Аррінгтона гарантією репутації.

Чималу роль зіграло те, що угоду, зважаючи на її унікальність, було погоджено з державними структурами – Мін'юстом і Держагентством із питань електронного урядування України. Посередником виступала фірма із Сан-Франциско Propy, авторитетна компанія з торгівлі нерухомістю, яка за тиждень до цього зробила ICO (форма залучення інвестицій у вигляді продажу інвесторам фіксованої кількості нових одиниць криптовалют. – "ГОРДОН") і зібрала протягом кількох днів понад $10 млн.

Окрім того, було важливо, щоб продавець, отримавши за нерухомість криптовалюту, не побіг одразу її міняти на звичні долари та євро. Вони знали, що я затятий шанувальник криптовалют і готовий грати "у довгу".

Я продав квартиру за криптовалюту ефіріум. Якби тоді ж її обміняв, отримав би $60 тис. Але не обміняв. Зараз ця сума вже перетворилася на $118 тис.

– Скільки часу вимагав юридичний бік угоди?

– Підготовка до продажу була тривалою, усе було вперше. Зате сам продаж відбувся за лічені секунди: покупець натиснув клавішу у себе в телефоні, я одразу одержав повідомлення, що гроші вже в моєму криптогаманці. Я продав квартиру за криптовалюту ефіріум. Якби тоді ж її обміняв, отримав би обумовлені $60 тис. Але я не обміняв. Зараз, за два місяці, ця сума вже перетворилася на $118 тис. Чекатиму подальшого зростання курсу.

Квартира розташована у Києві, юридичний супровід здійснювався теж у Києві. Покупець перебував у Кремнієвій долині, агентство з продажу – у Сан-Франциско. Продавець, тобто я, на той момент перебував у Нью-Йорку. Ви відчуваєте, яка географічна розпорошеність? І незважаючи на це, угода відбулася миттєво. Покупець і продавець один одного не бачили і не знали, але обидва були захищені самою технологією блокчейн.