Шмигаль назвав суму, яка залишилася на казначейському рахунку України. Богдан говорив, що грошей там зосталось "ледь не на тиждень"

Шмигаль запевнив, що уряд фінансує і далі фінансуватиме всі соціальні зобов'язання держави перед українцями
Фото: kmu.gov.ua

Колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан заявляв 5 листопада, що на казначейському рахунку України грошей залишилося "ледь не на тиждень". Прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль розповів, що у 2018-му та 2019 роках були періоди, коли залишок на єдиному казначейському рахунку був "набагато меншим", ніж зараз.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи у Верховній Раді 6 листопада, сказав, що станом на 1 листопада залишок на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) становить 15,1 млрд грн. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Він зазначив, що у 2018 році було сім місяців, коли сума на ЄКР першого числа звітного місяця "була набагато меншою".

"Наприклад, 1 липня 2018-го було 2 млрд грн. У 2019-му був майже піврічний період, коли сума коштів на ЄКР першого числа звітного місяця була меншою за 15 млрд грн. Наприклад, 1 березня 2019-го було 8,2 млрд грн", – уточнив він.

Шмигаль зазначив, що тема залишку на ЄКР стала предметом маніпуляцій в медіапросторі останнім часом, і підкреслив: "Уряд фінансує і далі фінансуватиме всі соціальні зобов'язання держави перед українцями".

5 листопада перед голосуванням у Раді за проєкт бюджету на 2021 рік у першому читанні колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан писав у Telegram, що на казначейському рахунку грошей залишилося "ледь не на тиждень".

"Чекаємо чарівника "у блакитному вертольоті, який прилетить і безкоштовно подарує" $10 млрд?" – зазначав Богдан, коментуючи "діру" в бюджеті на 2021 рік.

Проєкт держбюджету на 2021 рік опублікували 14 вересня. В бюджеті доходи становлять 1,071 трлн грн, витрати – 1,35 трлн грн і дефіцит – 270 млрд грн. Курс, на основі якого Міністерство фінансів вираховує основні показники на наступний рік, закладений на рівні 29,1 грн/$.

До першого читання комітет Верховної Ради з питань бюджету запропонував збільшити дохідну частину бюджету на 20 млрд грн, а видаткову – на 17 млрд грн, повідомляв Центр аналізу публічних фінансів і публічного управління Київської школи економіки.

У першому читанні проєкт бюджету на 2021 рік ухвалили 5 листопада.