США та Євросоюз оголосили про врегулювання спору про мито на сталь

Угода дає змогу дозволити безмитне ввезення обмежених обсягів сталі у США, зазначили у міністерстві торгівлі США.
Фото: depositphotos.com
Сполучені Штати Америки та Європейський союз повідомили про врегулювання спору щодо мита на сталь, про це йдеться у повідомленні міністерства торгівлі США, опублікованому 31 жовтня на сайті відомства. У межах угоди США замінять чинне мито на європейську металопродукцію у розмірі 25% на квоти. Сторони домовилися, що "історичні" обсяги сталі з ЄС на американський ринок ввозитимуть безмитно.

"Угода дає змогу нам дозволити безмитне ввезення обмежених обсягів сталі у США, водночас вона захищає американську сталеливарну промисловість, гарантуючи, що всю сталь, що надходить до США через Європу, вироблятимуть повністю у Європі",  цитує пресслужба Білого дому міністерку торгівлі США Джіну Раймондо.

Вона повідомила, що ЄС у відповідь знизить свої тарифи.

Заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у своєму Twitter також підтвердив досягнення угоди.

"Ми домовилися із США зупинити нашу торгову суперечку щодо сталі та алюмінію",  написав політик.

Контекст:

США ввели мита на імпорт сталі та алюмінію з Євросоюзу у 2018 році, за часів президентства Дональда Трампа, у відповідь ЄС також ввів мита на низку американських товарів.

Окрім того, ЄС провів своє захисне розслідування і у підсумку запровадив квоти на імпорт сталі, зокрема, і з України.

У Мінекономрозвитку України разом з українськими виробниками у межах процедури розслідування відстоюють позицію, що ЄС не має достатніх підстав для початку розслідування відповідно до вимог Світової організації торгівлі, а також враховуючи поточний стан розвитку металургійної галузі ЄС. У міністерстві вважають, що захисні заходи на ринку металопродукції суперечать Угоді про асоціацію України з ЄС.

Відтоді Київ веде переговори про спрощення доступу української метпродукції на європейський ринок, але поки що без результату.

У червні 2018 року об'єднання "Укрметалургпром" заявило, що під ризики захисних заходів ЄС та Туреччини після введення американського загороджувального мита потрапляє експорт української металопродукції на понад $5 млрд.

"Укрметалургпром" у серпні 2021 року звертався до президента України Володимира Зеленського з проханням порушити під час зустрічі з президентом США Джо Байденом питання про заміну 25% мита на металопродукцію на безмитні квоти.

"Значення скасування цього 25-відсоткового мита для України тільки зростає. Проти широкого спектру вітчизняної металопродукції, а саме плоского металопрокату, сталевих труб, арматури, катанки, дроту США запровадили численні тарифні бар'єри. Додатковим навантаженням на українських металургів є саме це 25-відсоткове мито. Більше того, система торгових розслідувань США настільки складна та розгалужена, що призводить до відвертої дискримінації вітчизняних постачальників, зокрема українських металургів змушують оплачувати це 25-відсоткове мито, фактично, двічі: і на митниці, і при розрахунку антидемпінгових мит", – повідомили в "Укрметалургпромі".

Імпорт української металопродукції не загрожує нацбезпеці США, вважають в об'єднанні, оскільки його частка у структурі сталевого імпорту у США становить менше ніж 1%.

"Проте, Україна фактично звернула переговори з ЄС та США щодо безмитної торгівлі металопродукцією. До того ж, Міністерство економіки України, опублікувавши ще 30 вересня проєкт постанови уряду про тимчасову – до кінця 2022 року – заборону експорту металобрухту з країни, досі затягує його ухвалення. Тим часом Єврокомісія до грудня 2021 року має намір запровадити мораторій на експорт брухту чорних металів за межі країн блоку, виходячи з екологічних міркувань. За неофіційною інформацією, заборона може бути запроваджена вже 17 листопада",  пише 1 листопада "Цензор.НЕТ".