Суд заарештував майно охоронця Януковича на 50 млн грн – СБУ

Серед вилученого – готельний комплекс на лижному курорті Буковель в Івано-Франківській області
Фото: Служба безпеки України / Telegram
За матеріалами Служби безпеки України суд заарештував усе майно начальника охорони колишнього президента України Віктора Януковича. Про це 20 березня повідомила в Telegram пресслужба СБУ.

Рішення суду стосується цілої низки об'єктів нерухомості, зокрема:

  • елітного готельного комплексу на лижному курорті Буковель в Івано-Франківській області загальною площею понад 1,2 тис. м&³2;;
  • кількох квартир у центральному районі Києва загальною площею понад 200 м&³2;;
  • двох паркувальних місць у столиці;
  • п'ятьох земельних ділянок загальною площею понад 1 га, які розташовані в Київській області, а також в окупованому Криму й Івано-Франківській області.

Загальна вартість заарештованих активів становить приблизно 50 млн грн, поінформували в СБУ. Перевіряють причетність їхнього власника до фінансування російських окупаційних угруповань у війні проти України.

Під час обшуку в начальника охорони Януковича також вилучили 13 одиниць зброї, зокрема колекційної, понад 5,6 тис. набоїв, техніку і документи, які підтверджують протиправну діяльність.

Кримінальне провадження ведуть за ч. 4 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю проживає в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві у веденні агресивної війни та засудив до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, в організації теракту і вчиненні умисних вбивств на Майдані 2014-го.