Суд заарештував рахунки компанії "Електрум пеймент систем" в "Укргазбанку"

Кримінальне провадження було відкрито 1 листопада 2017 року
Фото: sud.ua

Дев'ять рахунків платіжної системи "Електрум" в "Укргазбанку" обслуговують, зокрема, букмекерські контори 1xbet, Leon і "Фаворит", ідеться в ухвалі суду.

Новозаводський районний суд Чернігова 15 січня 2019 року заарештував дев'ять рахунків платіжної системи "Електрум" (Electrum Payment System), повідомляє УНІАН із посиланням на ухвалу суду, опубліковану 18 січня в Єдиному держреєстрі.

Рахунки, відкриті в державному "Укргазбанку", обслуговують, зокрема, букмекерські контори 1xbet, Leon і "Фаворит", ідеться в документі.

"Електрум пеймент систем" є одночасно оператором платіжної системи Electrum та електронних грошей "Електрум", емітентом яких, зі свого боку, є "Укргазбанк", – зауважує агентство.

Кримінальне провадження №42018000000002718 було відкрито 1 листопада 2017 року.

"Із матеріалів зазначеного кримінального провадження вбачається, що невстановлені особи через мережу підконтрольних комерційних структур і фізичних осіб протягом 2011–2018 років організували злочинну схему, яка полягає в переведенні в готівкову форму грошових коштів, що одержані незаконним шляхом, всупереч закону України "Про заборону грального бізнесу в Україні", від діяльності електронних казино і букмекерських контор під брендами 1xbet, Leon, "Фаворит", – ідеться в ухвалі суду.

Також у документі наголошують, що до схеми причетні посадовці небанківських фінансових установ, зокрема керівники компанії "Електрум пеймент систем", які використовували свої платіжні системи та банківські рахунки для збору готівки від фізичних осіб та переказували їх на рахунки фіктивних підприємств. Гроші на рахунках визнано речовим доказом у кримінальному провадженні, та у слідства є достатні підстави вважати, що їх здобуто злочинним шляхом, тому суд ухвалив рішення їх заарештувати.

"СБУ з'ясувала, що платіжну систему Electrum використано в механізмі легалізації "зустрічних фінансових потоків". Ідеться про незаконні операції через лінію розмежування на тимчасово не підконтрольних Україні територіях "ЛНР/ДНР" і в Криму за допомогою згаданої платіжної системи. Слідчі дії тривають і досі", – зазначає УНІАН.

За даними агентства, у березні минулого року арешт на рахунки вже накладав Шевченківський райсуд Києва, але керівництво банку відмовилося виконувати це рішення, "пославшись на формальну помилку в назві "Електрум пеймент систем" у судовому рішенні".

Посаду керівника "Електрум пеймент систем" із моменту її заснування 2016 року обіймав Юрій Корж – засновник і генеральний директор інтернет-провайдера "Глобал Юкрейн", повідомляє інформагентство.