Світовий банк надасть Україні додаткові $200 млн на відновлення енергетики – Шмигаль

Угоду Шмигаль підписав із керівною директоркою Світового банку
Фото: kmu.gov.ua
Світовий банк (СБ) виділить на відновлення української енергетики $200 млн, повідомив 12 квітня у Facebook прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, який перебуває у США з візитом.

"Світовий банк надасть Україні додаткові $200 млн на відновлення енергетики. Щойно у Вашингтоні підписали угоду з керівним директором Світового банку Анною Б'єрде", – написав він.

Глава українського уряду зазначив, що "залучені від Світового банку кошти будуть направлені на відбудову електромережі та систем теплопостачання у Києві, Харкові, Миколаєві, Сумах та містах Чернігівської області".

"Також на зустрічі з представникам СБ обговорили спільну роботу в межах міжвідомчої платформи координації донорів ("фінансовий "Рамштайн"). Спільно зі Світовим банком готуємо до реалізації і проєкт страхування воєнних ризиків для іноземних інвестицій. Це ключовий інструмент, аби залучити ці інвестиції вже зараз, не чекаючи завершення війни", – пояснив Шмигаль.

На сайті Кабінету Міністрів України зазначено, що в межах співпраці України та Світового банку активізують три проєкти: у сфері енергетики (проєкт Re-Power), у сфері транспортної інфраструктури (проєкт RELINC) і у сфері охорони здоров'я (проєкт Heal Ukraine).

"Шмигаль підкреслив, що відновлення України стане найбільшим проєктом відбудови в Європі з часів Другої світової війни і Україна зараз мобілізує підтримку партнерів для його реалізації", – ідеться у повідомленні.

Зі Шмигалем у США зустрічався і президент групи Світового банку Девід Малпасс, інформує сайт установи.

"Обговорили головні економічні проблеми України та потреби у фінансуванні в середньостроковій перспективі. Президент Малпасс зазначив, що економічні перспективи України залишаються вкрай невизначеними і залежать від тривалості війни. [...] Досягнуто консенсусу щодо пріоритетних потреб України у фінансуванні транспорту, енергетики та житла, що дасть змогу владі та партнерам України спланувати програму підтримки", – пояснили у банку.

За його даними, із початку війни мобілізована Світовим банком підтримка України сягнула приблизно $23 млрд, із яких було виділено понад $20 млрд.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Із початку осені 2022 року РФ здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України (зокрема енергетичну), ще 17 атак було вчинено із застосуванням дронів-камікадзе. Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

28 лютого міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що ситуація в енергосистемі країни стабілізувалася і є резервні потужності. 7 квітня він повідомив, що Україна відновлює експорт електроенергії в Євросоюз.

Станом на 12 квітня Україна експортує електроенергію до Молдови та Польщі, зазначала компанія "Укренерго".