Тютюнові компанії заявляють, що через війну не можуть адаптувати паковання цигарок під вимоги законодавства

Протягом останніх років тютюнова галузь генерувала майже 7% усіх податкових надходжень до державного бюджету України
Фото: depositphotos.com
Зміна паковання сигарет, передбачена ухваленим у грудні 2021 року законом, із початком повномасштабної війни стала технічно неможливою. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на учасників ринку.

"Тютюнова галузь традиційно чинить спротив багатьом новим законодавчим обмеженням, на цей раз вона цілком погодилася з новим законом, адже він повністю відповідає вимогам Директиви №2014/40/ЄС, яка регулює тютюновий ринок у Європейському союзі. Однак після 24 лютого 2022 року стало зрозуміло, що виконати закон у частині зміни упаковки стало неможливо", – пишуть автори.

Асоціація "Укртютюн", яка представляє інтереси чотирьох міжнародних тютюнових компаній, надіслала президенту звернення, у якому зазначає, що підготовка до виконання вимог закону потребує структурного оновлення виробничих потужностей. В організації пояснили, що виробник, котрий установлює і налагоджує обладнання, не готовий відправляти своїх фахівців до країни, на території якої точаться бойові дії. Крім того, процес ускладнюють і перебої з електроенергією й регулярні обстріли.

"Фабрики цих компаній розташовані, зокрема, у Чернігівській і Полтавській областях та Харкові – регіонах, які потерпають від обстрілів росіян", – зазначає агентство.

Тютюнові компанії до повномасштабного вторгнення замовляли паковання в одного виробника – компанії "Амкор", фабрика якої розташована в місті Дергачі Харківської області, її закрито від початку повномасштабного вторгнення. Наразі тютюнові компанії почали закуповувати паковання в різних постачальників у Європі.

"Але підприємства в ЄС через збільшене навантаження не завжди встигають надрукувати те, що ми замовили", – наводить видання слова фахівця з виробництва однієї з тютюнових компаній.

З огляду на це, "Укртютюн" вважає, що найкращим виходом із цієї ситуації є відтермінування перехідного періоду на час війни. Якщо цього не станеться, локальне виробництво в Україні зупинять, водночас країна втратить валютний виторг і одного з найбільших платників податків, попереджають виробники.

"Останні роки тютюнова галузь генерувала майже 7% усіх податкових надходжень до державного бюджету України. Чотири міжнародні тютюнові компанії, які поки працюють в Україні, входять у першу двадцятку платників податків", – пише "РБК-Україна".