Товарообіг Росії та ЄС уперше з 1999 року опустився нижче за €5 млрд

Товарообіг Росії та ЄС вперше з 1999 року опустився нижче за €5 млрд
Фото: EPA

У червні 2024 року товарообіг Росії та Євросоюзу (ЄС) становив €4,9 млрд, опустившись у місячному вираженні на 10%. Це найнижчий показник за останні 25 років, коли товарообіг дорівнював €4,6 млрд. Про це, посилаючись на дані Євростату, 22 серпня пише російське видання "РИА Новости".

Згідно з інформацією статистичної служби, в червні постачання російських товарів у ЄС скоротилося на 14% порівняно з травнем і становило €2,5 млрд. Росія найбільше експортувала в ЄС газу, нафти, нафтопродуктів, заліза і сталі.

Водночас постачання європейської продукції у РФ у червні знизилося на 5% у місячному вираженні – до €2,4 млрд. Європа в Росію надсилала ліки, обладнання й оптичні інструменти.

Найбільше падіння товарообігу зафіксоване між Росією та Португалією і Чехією (в чотири і два рази відповідно), тоді як товарообіг РФ із Болгарією та Румунією зріс на 15%.

Контекст:

Відносини між Росією та ЄС погіршилися після початку агресії проти України у 2014 році. Із початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року обмеження суттєво розширили.

Відтоді ЄС ухвалив 14 санкційних пакетів, серед іншого обмеживши імпорт російських металів, палива, алмазів та іншої сировини.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року проти РФ ввели понад 19,5 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 22,2 тис. Росія – найпідсанкційніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.