Тронь: З інвестиціями в освіту і прозорою співпрацею держави та бізнесу на Україну чекає технічний прорив

Сергій Тронь: Наших спеціалістів вчать за кордоном, потім "хантять", наш потужний ресурс працює на експорт

Фото надала пресслужба Сергія Троня
В Україні є паростки процесів із розроблення штучного інтелекту, але загалом у країні інтерес до цієї теми слабкий, особливо якщо порівняти з Китаєм або США, у розпорядженні яких потужні наукові центри, повна підтримка держави і вільний доступ до різних даних. Про це розповів у інтерв'ю "Українським новинам" підприємець та інвестор Сергій Тронь.

"Наразі ми, імовірно, виконавці, задіяні в операційній, а не стратегічній роботі. Ті ж Штати формують левову частку технологічного попиту в нашій країні", – пояснив він.

Робота, яку сьогодні виконують українські фахівці, варіюється від розроблення програмного забезпечення для мобільних телефонів до ігор, фінансових технологій, програм для сфери охорони здоров'я, штучного інтелекту та розвитку інфраструктури дата-центрів, розповів інвестор. У підсумку, за його словами, 100 компаній зі списку Fortune 500 є клієнтами української IT-галузі.

"Аби змінити статус країни IT-експортера, потрібно закласти фундамент. Усе починається з освіти. Наших спеціалістів учать за кордоном, потім "хантять", наш потужний ресурс працює на експорт. Світовий досвід демонструє, що, якщо країна не стимулює технологічні зміни в економіці, не зацікавлена в освіті і підготовці потужних кадрів, "проїдає" природні ресурси і експлуатує застарілі галузі, вона швидко перетворюється на аутсайдера і не може конкурувати з іншими", – підкреслив Тронь.