"Центренерго" про виконання Нацплану зі скорочення викидів: Треба визначити на державному рівні джерела фінансування

Олександр Корчинський: Ні в кого немає сумнівів у тому, що екологія має поліпшуватися
Фото: ukrrudprom.ua

В Україні для ТЕС уже більше ніж півтора року немає інвестиційної надбавки, а отже, на подальшу екологічну модернізацію станцій грошей немає, зазначив в.о. генерального директора держкомпанії "Центренерго" Олександр Корчинський.

Вимоги Національного плану зі скорочення викидів, який передбачає екологічну модернізацію енергоблоків ТЕС, можна виконати, якщо держава знайде джерела фінансування, заявив в.о. генерального директора держкомпанії "Центренерго" Олександр Корчинський на нараді щодо виконання Нацплану, повідомляє "Обозреватель".

"Ні в кого немає сумнівів у тому, що екологія має поліпшуватися. Зрозуміло, це наші люди, ми всі громадяни України. Ніхто не заперечує проти того, що треба робити щось, щоб викидів було менше, – підкреслив він. – Треба визначити на державному рівні джерела фінансування. Без цього дійсно цей проєкт не полетить. А без теплової генерації сьогоднішня енергетична система України не може нормально стабільно функціонувати".

Корчинський додав, що на ТЕС "Центренерго" практично на всіх блоках встановлено електрофільтри. Також на станції є єдине в Україні устаткування сіркоочищення, але на енергоблоці, який працює на антрацитному вугіллі, а його на підконтрольній Україні території не видобувають. Керівник підприємства зазначив, що вже понад півтора року немає інвестиційної надбавки, а отже, на подальшу модернізацію грошей немає.

"Якщо стара модель ринку передбачала інвестнадбавку, то сьогоднішня модель ринку таких механізмів не має", – пояснив він.

Введення національного плану, затвердженого 2017 року, передбачає внесення змін до нормативів допустимих викидів забруднювальних речовин із теплосилових устаткувань, номінальна потужність яких перевищує 50 МВт. Усього в Україні є понад 220 великих спалювальних пристроїв.

На засіданні Кабінету Міністрів України 24 липня 2019 року ухвалили рішення внести зміни до Національного плану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок, зокрема перенести строки щодо реалізації екологічних заходів для теплових електростанцій.

В Україні поки немає шляхів для реалізації Національного плану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок, тому Кабмін ухвалив рішення скорегувати зобов'язання, щоб формально не порушувати їх, зазначав глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики України Іван Плачков.

В "Укренерго" повідомляли, що без коригування умов Нацплану зі скорочення викидів в Україні виникне гострий дефіцит електроенергії, що може призвести до необхідності обмежувати споживачів струму для забезпечення балансу в системі, пише "Обозреватель".

"При цьому компанія "Донбасенерго" пропонує відтермінувати виконання заходів НПСВ, адже на сьогодні відсутній механізм фінансування екологічної модернізації ТЕС, його треба розробити в умовах нового ринку електроенергії", – зазначає портал.