"Ці кошти потрібні Україні для перемоги". "Метінвест" відмовився від податкових пільг, фіндиректорка компанії пояснила причину

Юлія Данкова: Зараз наші металургійні підприємства завантажені на 65–75% потужності, а гірничо-збагачувальні комбінати – на 35–40%
Фото: dsnews.ua

Попри низьку завантаженість підприємств, група "Метінвест" залишається в топі найбільших платників податків в Україні й відмовилася від податкових пільг – адже зараз Україні потрібні гроші для виборювання перемоги, розповіла в інтерв’ю dsnews.ua фінансова директорка компанії Юлія Данкова. Водночас подальше зростання рентних платежів і податкових надходжень прямо залежить від повноцінної роботи морських коридорів, додала вона. 

"Унаслідок війни "Метінвест" втратив контроль над двома великими комбінатами в Маріуполі та призупинив виробництво в Авдіївці. Зараз наші металургійні підприємства завантажені на 65–75% потужності, а гірничо-збагачувальні комбінати (ГЗК) – на 35–40%. Ці та інші виклики, які ми продовжуємо долати, змусили нас перебудувати бізнес, аби вижити", – розповіла Данкова.

За її словами, завантаження криворізьких ГЗК зменшилося через неможливість вивозити залізорудну сировину морем: зараз експорт сировини здійснюють через західні прикордонні переходи до споживачів у Європі, але загальні обсяги цього експорту значно нижчі, ніж у довоєнний час.

"Відстань до портів ЄС утричі більша за відстань до чорноморських портів України. А це означає здорожчання логістики в чотири – шість разів проти довоєнних показників. На цьому фоні динаміка рентних платежів знижується. Якщо у 2022 році "Метінвест" сплатив за користування надрами 3,2 млрд грн, то за девʼять місяців цього року – 1,5 млрд грн", – наголосила Данкова.

Але, попри труднощі, компанія відмовилася від податкових пільг, на які має право за законодавством, і сплачує податки в повному обсязі, повідомила фіндиректорка. За девʼять місяців цього року "Метінвест" поповнив бюджети шести міст присутності на понад 2 млрд грн: Кривий Ріг отримав 750 млн грн податків, Запоріжжя – 640 млн грн, Кам’янське – 524 млн грн, Покровськ – 242 млн грн, Авдіївка – 9 млн грн.

"Також із перших днів війни ми допомагаємо силам оборони України стримувати росіян. "Метінвест" налагодив виробництво сталевих виробів для потреб фронту і став одним із найбільших серед приватного бізнесу країни донорів українського війська. На підтримку держави та її громадян уже спрямовано майже 4 млрд грн, із яких 2 млрд грн – на потреби армії", – зазначила Данкова.

Контекст:

"Метінвест" бізнесмена Ріната Ахметова, з урахуванням асоційованих компаній і спільних підприємств, за девʼять місяців 2023 року переказав до бюджетів усіх рівнів в Україні майже 11 млрд грн податків і зборів. Зокрема, сплатили 2,8 млрд грн податку на прибуток, 2,4 млрд грн єдиного соціального внеску та 2,3 млрд грн податку з доходів фізичних осіб. Плата за користування надрами становить 1,5 млрд грн, екологічний податок – 449 млн грн.