У 2018-му – на початку 2019 року "Укрзалізниця" планує побудувати і купити 10 тис. вагонів – керівник компанії

Кравцов: На жаль, у 2017 році ми змогли будувати нові вагони лише на потужностях "Укрзалізниці"
Фото: Євген Кравцов / Twitter

У 2017 році "Укрзалізниця" планувала побудувати 9,5 тис. вагонів, але через зрив процедури тендерів змогла будувати нові вагони лише на потужностях компанії, розповів виконувач обов'язків голови правління підприємства Євген Кравцов.

У 2018-му – на початку 2019 року "Укрзалізниця" планує побудувати і купити 10 тис. вагонів. Про це на засіданні уряду 20 грудня заявив виконувач обов'язків голови правління компанії Євген Кравцов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

За його словами, загальна вартість інвестиційних проектів "Укрзалізниці" – приблизно 18 млрд грн, більшу частину планують освоїти у 20182019 роках.

"На жаль, у 2017 році ми змогли будувати нові вагони лише на потужностях "Укрзалізниці", де ми не залежали від зовнішніх факторів – проведення тендерів. Ми збудуємо до кінця 2017 року понад 2,5 тис вагонів. Це найбільша цифра за п'ять років для України, але планували побудувати 9,5 тис. У 2018 році ми плануємо, щоб захистити процес будівництва і закупівлі нових вагонів, проводити цей процес із Європейським банком реконструкції та розвитку. Окрім фінансової підтримки, це буде гарантією того, що процедура відбудеться", – сказав Кравцов.

Він зазначив, що на своїх потужностях компанія планує побудувати щонайменше 3 тис. вагонів.

"Загальна кількість у разі реалізації цього проекту у 2018-му – на початку 2019 року буде 10 тис. вагонів", – сказав він.

26 травня колишній керівник "Укрзалізниці" Войцех Балчун розповів, що перший тендер "Укрзалізниці" на закупівлю трьох тисяч вагонів завершився безуспішно, його було оголошено другим, за умовами якого планували придбати 2450 вагонів.

У червні в ефірі телеканала ZIK редактор сайта "Наші гроші" Юрій Ніколов розповів, що фірма "Максмед Інтернешнл" шляхом подання скарг до Антимонопольного комітету заблокувала "Укрзалізниці" тендери на суму понад 8 млрд грн. "Такого блокування не було з часів існування Тендерної палати України. "Укрзалізниця" не проводить тендери, нічого не купує", – сказав він.