У Болгарії заявили, що добиватимуться від "Газпрому" компенсації в розмірі €400 млн за непостачання газу

ЗМІ пишуть, що до "Газпрому" подали позови за непостачання газу більше ніж на $17 млрд
Фото: ЕРА

Найбільша в Болгарії компанія з розподілу газу Bulgargaz домагається від російської компанії "Газпром" компенсації в розмірі €400 млн за непостачання газу з 2022 року. Про це 16 травня заявив на брифінгу в. о. міністра енергетики Болгарії Владимир Малинов, інформує телеканал Nova.

Міністр зазначив, що постачання газу для Bulgargaz "Газпром" припинив у квітні 2022 року.

"Згідно з домовленістю, яка у нас є з "Газпром экспорт", ми спочатку висунемо претензію компанії і дамо невеликий строк для добровільного врегулювання претензій. Якщо цього не станеться, ми подаємо позов до арбітражного суду при Міжнародній промисловій палаті в Парижі", – сказав Малинов.

The Moscow Times пише, що 27 квітня 2022 року "Газпром" припинив постачання газу Bulgargaz через відмову платити за нього в російських рублях. Такої схеми оплати вимагав президент РФ Володимир Путін "як ультиматум" після того, як країни Європейського союзу почали вводити проти Росії санкції.

Контекст:

За даними The Moscow Times, загальна сума вже поданих позовів до "Газпрому" за непостачання газу перевищила $17 млрд, а найбільший позов на $15 млрд подав німецький Uniper.