У Міненерго повідомили про критично малий запас палива в Україні

Колісник розповів, на скільки Україні вистачить свого палива
Фото: mev.gov.ua
У разі припинення надходжень нафти й нафтопродуктів потребу в них Україна зможе задовольняти протягом не більше ніж 10–30 днів завдяки власному видобуванню й запасам. Про це заявив заступник міністра енергетики України Микола Колісник у парламентському комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Його цитує Міністерство енергетики 15 травня.

"Цього критично мало. Враховуючи всю підступність ворога, з яким ми маємо справу, не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас палива", – заявив Колісник.

За його словами, створення мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів – ще одна відповідь на виклик, який поставила перед Україною війна.

Цей запас передбачає формування мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів обсягом до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання в разі виникнення непередбачених ситуацій, пояснив заступник міністра.

Контекст:

У комітеті обговорювали законопроєкт №9024 і доопрацьовані пропозиції в окремій редакції, які визначають основні правові, організаційні й фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів.

Його мета забезпечити внутрішній попит населення й суб'єктів господарювання у споживанні нафти й нафтопродуктів у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти й нафтопродуктів, зазначили в Міненерго.