Україна й Чехія домовилися про спільне виробництво артилерійських боєприпасів

Планують спільно виготовити 100 тис. одиниць боєприпасів за 2025 рік
Фото: czechoslovakgroup.com

Чеський виробник зброї Czechoslovak Group (CSG) повідомив 3 жовтня, що підписав договір з "Українською бронетехнікою" про спільне виробництво артилерійських боєприпасів калібру 155 мм на території України.

Ця угода є частиною більшого пакету контрактів, які дві компанії підписали 2 жовтня під час Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві. Виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм у межах цієї співпраці розпочнуть наступного року.

У межах угоди CSG надасть українському виробнику потрібні ноу-хау й допомогу для початку виробництва 155-мм артилерійських снарядів безпосередньо в Україні.

Згідно із планами, у межах співпраці CSG і "Української бронетехніки" 2025 року буде вироблено 100 тис. одиниць боєприпасів, а 2026 року річний обсяг виробництва перевищить 300 тис. одиниць. Виробництво боєприпасів здійснюватимуть у Чехії й Україні для збільшення і пришвидшення виробництва для української армії та зниження ціни на артилерійські снаряди. Виробництво охоплюватиме кілька типів боєприпасів великого калібру.

Контекст:

CSG зазначила, що вона підтримувала Україну задовго до російської воєнної агресії. 2018 року компанії – члени CSG доправили в Україну десятки самохідних гаубиць і бойових машин піхоти. Після вторгнення країни-агресора Росії в Україну 24 лютого 2022 року компанії – члени Czechoslovak Group здійснили суттєвіші постачання військової техніки в Україну, включно з танками, бойовими машинами піхоти, самохідними гаубицями й системами ППО. CSG також інтенсивно співпрацює в постачаннях великокаліберних боєприпасів в Україну.