Болгарія зможе надати Україні надлишкові боєприпаси за умови отримання компенсацій від союзників – Запрянов

За словами Запрянова, снаряди, які Болгарія визнає "надлишковими й непотрібними" для своєї армії, зможуть доправити в Україну
Фото: EPA (архів)

Болгарія може передати Україні свої надлишкові запаси снарядів та інше озброєння, якщо ці постачання компенсують країни-союзники. Про це заявив виконувач обов’язків міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов, повідомляє БНР.

Спершу, за його словами, Болгарія проаналізує військове майно, снаряди, які визнають "надлишковими й непотрібними", зможуть доправити в Україну.

"Із цього майна – частину боєприпасів певного типу – можна постачати Україні. Цей пакет буде пов'язаний із попереднім, який ми доправили і за який ми вже отримали приблизно €30 млн компенсацій, котрі ми скеруємо на проєкти модернізації болгарської армії", – пояснив Запрянов.

Запрянов додав, що уряд Болгарії ще має ухвалити таке рішення, після чого узгодити його із союзниками й Україною, а також забезпечити логістику.

Контекст:

На початку повномасштабної війни Росії проти України в лютому 2022 року Болгарія офіційно відмовлялася постачати Україні зброю. Але в листопаді 2022 року парламент схвалив надання військової підтримки Києву, а в грудні в Болгарії повідомили про початок доправлення військової та військово-технічної допомоги в Україну. Зокрема, Болгарія пообіцяла передати Україні 100 БТР – бойових машин 1960-х і 1970-х років, які мали МВС країни і яких ніколи раніше не використовували.

Водночас, за даними ЗМІ, Болгарія активно підтримувала Україну боєприпасами й дизельним пальним і в перші місяці повномасштабної війни, хоча публічно була проти постачання. Розслідування про це опублікувало німецьке видання Die Welt. За даними Euractiv, Україна отримала від Болгарії через треті країни зброї на мільярди доларів, водночас Болгарія не уклала жодної прямої угоди з Україною.

12 жовтня 2023 року президент України Володимир Зеленський повідомляв, що Україна розробляє комплексну програму з виробництва зброї із чіткими термінами й обсягами. У Мінстратегпромі заявляли, що Україна хоче стати найбільшим виробником зброї у Європі.