Україна може отримати транш від МВФ до кінця цього року – заступник голови НБУ

У Нацбанку сподіваються на отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі €600 млн
Фото: depositphotos.com

Україна може отримати транш від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by до кінця 2021 року. Про це 15 липня в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

"Продовження співпраці з МВФ для НБУ, українських стейкхолдерів і всіх держустанов – це найважливіше завдання. Наразі потрібно рухатися до досягнення Staff Level Agreement (угоди про рівень обслуговування), що означатиме оновлення нашого меморандуму про співпрацю до першого перегляду радою директорів. Цього року календарно ми можемо встигнути отримати транш", – сказав Гелетій.

За його словами, у Нацбанку також сподіваються на отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі €600 млн і другої частини DPL (багатосекторної позики на політику розвитку) від Світового банку на $350 млн.

Гелетій підкреслив, що отримання Україною цих коштів безпосередньо залежить від успіхів Києва у співпраці з МВФ.

Контекст:

Україна співпрацює з МВФ за новою програмою stand-by. Виконавча рада Фонду схвалила її 9 червня 2020 року. Згідно з нею передбачено виділити $5 млрд чотирма траншами. 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу. Як казав Марченко, Київ очікував отримання ще двох траншів по $700 млн до кінця 2020 року, але цього не сталося.

21–23 грудня 2020 року місія Міжнародного валютного фонду розпочала перший перегляд угоди з Україною у форматі stand-by. Вона відновила роботу після зимових канікул 11 січня 2021 року і працювала до 12 лютого. Коментуючи терміни виділення наступного траншу МВФ, директор пресофісу місії Фонду в Україні Джеррі Райс сказав, що спочатку треба вивчити політику економічного розвитку і проведення реформ у країні.

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман 13 лютого 2021 року повідомив, що місія Фонду завершила роботу, але рішення про перегляд програми ще не ухвалено. "Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть", – зауважив він.

Президент України Володимир Зеленський висловив упевненість, що Україна отримає наступний транш від МВФ до кінця 2021 року.