Україна отримає €330 млн допомоги від ЄС для підтримки населення та економіки

Кошти підуть на підтримку населення, яке постраждало внаслідок війни
Фото: depositphotos.com

Україна отримає від Євросоюзу €330 млн для підтримки населення, яке постраждало унаслідок війни Росії проти України і на зміцнення стабільності країни. Про це повідомив Офіс віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у Facebook.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та заступниця гендиректора директорату з питань добросусідства та розширення Єврокомісії Катаріна Матернова підписали відповідну угоду.

"Екстрений пакет допомоги є важливим кроком для підтримки українців в умовах війни. Об'єднуємо зусилля для полегшення страждань українських громадян та посилення стійкості України для протистояння повномасштабній війні Росії", – прокоментувала Стефанішина.

Кошти розраховано на:

  • підтримку внутрішньо переміщених осіб;
  • підтримку малих сільськогосподарських господарств;
  • підтримку громадянського суспільства та ЗМІ;
  • відновлення цивільної і транспортної інфраструктури;
  • підвищення енергетичної стійкості, зокрема посилення безпеки і відновлення енергетичної інфраструктури, енергопостачання та запасів.

Контекст:

Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого, країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції, а також надають фінансову допомогу, щоб підтримати економіку.

Для підтримки України, яка протистоїть російській агресії, Світовий банк створив трастовий фонд, який можуть поповнити різні країни. Спецрахунок для передання грошей країн – донорів Україні створив також Міжнародний валютний фонд, донори можуть спрямовувати через нього ресурси для допомоги Україні у вигляді грантів і позик.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 1 червня казав, що за три місяці фінансова допомога, надана Україні міжнародними партнерами, перевищила $7 млрд.