Україна одержала грант ЄС на покращення сполучення з Молдовою та Румунією

Модернізують сервісну зону для важких вантажних транспортних засобів пунктів пропуску Рені – Джюрджюлешть – Галац
Фото: Mustafa Nayyem / Facebook (архів)

Євросоюз виділив грант у розмірі €13,9 млн для покращення дорожньо-транспортної інфраструктури на пунктах перетину державного кордону між Україною, Молдовою та Румунією. Про це 23 липня повідомила пресслужба Державного агентства відновлення.

Україна виступила однією зі сторін-учасників за цим грантом. Ідеться про модернізацію сервісної зони для важких вантажних транспортних засобів пунктів пропуску Рені (Україна) – Джюрджюлешть (Молдова) – Галац (Румунія) в межах програми ЄС "Механізм сполучення Європи" (Connecting Europe Facility, CEF).

За грантові кошти планують, зокрема, модернізувати дорогу між пунктами пропуску Рені та Галац, побудувати північний об'їзд Джюрджюлешть. Також передбачено будівництво двох зон для паркування важких вантажних транспортних засобів у районі, розташованому між Україною, Молдовою та Румунією вздовж транс'європейської транспортної мережі (TEN-T), одну з яких агентство побудує в Одесі. Ці пункти пропуску є стратегічними для товарів, що рухаються вантажним автотранспортом до портів, зокрема румунського Галацу, зазначають в агентстві. 

Оскільки зону обслуговування буде побудовано за програмою CEF, пропускний пункт з українського боку будують за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції (IOM).

Головна мета проєкту – збільшення пропускної здатності вздовж основного маршруту "Шляхів солідарності" ЄС, що сприятиме експортно-імпортним операціям України.

Інші проєкти щодо збільшення пропускної спроможності Україна – ЄС передбачають: впровадження технологій та послуг РІС на українській ділянці річки Дунай (€4,8 млн); будівництво швидкісної дороги S17 у Польщі до кордону з Україною на ділянці Томашів Любельський – Гребенне (€61,3 млн); а також дослідження та роботи з інтеграції української залізничної системи до європейської (€42,9 млн).

Контекст:

КПП "Рені – Джюрджюлешть" – один з основних пунктів пропуску всього південного регіону України, через який проходить приблизно 150 вантажівок експортної та імпортної продукції на добу, зазначали в Державному агентстві відновлення 12 липня.