"Україні прямим текстом дали зрозуміти, що ні грошей, ні інвестицій не буде". Гончаренко опублікував лист ЄБРР про борги "зеленим" інвесторам

Олексій Гончаренко: Ситуація у відновлюваній енергетиці України доходить до такого абсурду, що навіть ЄБРР не може втриматися від критики нинішньої влади
Фото: nbnews.com.ua
Представник Європейського банку реконструкції та розвитку висловив стурбованість значною заборгованістю перед виробниками електроенергії з поновних джерел і нагадав, що частину її українська влада зобов'язалася погасити в четвертому кварталі минулого року, однак не зробила цього. Про це йдеться в листі, який оприлюднив народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

У Європейському банку реконструкції та розвитку занепокоєні невиконанням українською владою зобов'язань щодо погашення боргів перед "зеленою" генерацією та закликають Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, не забороняти виплачувати цю заборгованість за допомогою кредитних коштів "Укренерго", інакше інвестори підуть із країни.

Про це йдеться в листі керівного директора ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне на адресу голови НКРЕКП. Лист 14 січня опублікував у своєму Telegram нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"Україні прямим текстом дали зрозуміти, що ні грошей, ні інвестицій не буде. Ситуація у відновлюваній енергетиці України доходить до такого абсурду, що навіть ЄБРР не може втриматися від критики нинішньої влади", – написав політик.

Представник ЄБРР у листі висловив стурбованість значною заборгованістю перед виробниками електроенергії з поновних джерел (ПДЕ), нагадавши, що частину її українська влада зобов'язалася погасити в четвертому кварталі минулого року, однак не зробила цього.

"Це є порушенням як електроенергетичного законодавства України, так і зобов'язань української влади, зокрема НКРЕКП, визначених у підписаному в липні 2020 року меморандумі про взаєморозуміння щодо цього сектору. Одне з цих зобов'язань передбачало погашення до кінця 2020 року 40% заборгованості, накопиченої до липня 2020 року включно... І хоча НЕК "Укренерго" підписала гарантований державою кредит на погашення 40% заборгованості за електроенергію з ВДЕ згідно з меморандумом, цього погашення поки що не відбулося", – указано в листі.

У ЄБРР також занепокоєні намірами НКРЕКП заборонити використовувати кредитні кошти "Укренерго" для погашення заборгованості перед "зеленою" генерацією. У банку зазначили, що таке рішення негативно впливатиме на стабільність сектору альтернативної енергетики, фінансове становище інвесторів, а також загалом ставлення інвесторів до України.

"Враховуючи вищезазначене, ми з усією повагою просимо НКРЕКП не вводити зазначене обмеження і дозволити ДП "Гарантований покупець" виконати його законні обов'язки перед виробниками електроенергії з ВДЕ та зобов'язання, визначені в меморандумі", – зазначено в листі.

Гончаренко заявляв, що членів НКРЕКП треба притягнути до кримінальної відповідальності за кризу в "зеленій" енергетиці. Він зазначив, що комісія не включила приблизно 9 млрд грн для розрахунків за боргами у кредитні гроші НЕК "Укренерго" від державних банків під надані державою гарантії.

Меморандум між урядом та інвесторами у ПДЕ передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену "зелену" електроенергію, починаючи із серпня 2020 року. Наприкінці серпня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що уряд планував у четвертому кварталі 2020 роки виплатити 40% накопичених перед "зеленою" генерацією боргів, писала "Энергореформа".

1 серпня 2020 року набув чинності закон №810-IX, він передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів уведення в експлуатацію нових потужностей ПДЕ, введення повної відповідальності за "небаланси" для виробників "чистої" електроенергії з 2022 року (50% 2021 року) та інші норми. Зазначені заходи дадуть державі змогу економити 7 млрд грн щорічно, вважають автори документа. Закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ПДЕ – у четвертому кварталі 2020 року держава мала погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решта 60% – 2021 року.

10 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна реалізувала положення меморандуму між Кабінетом Міністрів та іноземними інвесторами в поновну енергетику зі скорочення "зелених" тарифів для сонячних і вітрових станцій, що зменшило фінансові витрати на "зелену" енергетику, зауважувало агентство "РБК-Україна".

Міністерство енергетики України пропонувало доповнити проєкт державного бюджету на 2021 рік пунктом про виділення коштів у розмірі 11,55 млрд грн для фінансової підтримки ДП "Гарантований покупець", щоб підприємство мало можливість здійснювати оплату за вироблену "зелену" електроенергію.

Зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу в розмірі 22,4 млрд грн перед виробниками енергії з поновних джерел поки не зафіксовано, писала Politeka.

"Укррудпром" проаналізував судовий реєстр і з'ясував, що на 7 жовтня компаній, які подали позови до ДП "Гарантований покупець", було вже понад 50, загальна сума збитку за позовними заявами вже перевищила 630 млн грн.