Україна пропонує Вашингтону постачати їй газ через лендліз – Foreign Policy

За словами Вітренка, Україні необхідно $8 млрд для імпорту 6 млрд м³ газу до настання зими
Фото: depositphotos.com
Влада України розглядає варіант угоди з Вашингтоном про постачання американського скрапленого природного газу через процедуру лендлізу. Про це 14 червня повідомив американський журнал Foreign Policy.

Як пише видання, українські топменеджери у сфері енергетики пропонують Вашингтону та іншим західним столицям безліч потенційних рішень для забезпечення постачання майбутньої зими та збільшення внутрішнього виробництва.

"Це охоплює забезпечення міжнародного фінансування для закупівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході й у Північній Африці, розроблення альтернативних маршрутів постачання та можливу угоду з Вашингтоном про імпорт скрапленого газу зі США за лендлізом", – ідеться у статті.

За інформацією видання, голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко минулого тижня заявив у Вашингтоні, що Україні необхідно $8 млрд для імпорту 6 млрд м&³3; газу до настання зими.

"У США є дуже чіткий мандат на надання необхідної допомоги Україні. Ми хочемо структурувати його в розумний спосіб, щоб не було жодного тягаря для американських платників податків", – цитує Вітренка видання.

Контекст:

Закон про лендліз президент США Джо Байден підписав 9 травня. У документі вказано, що президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких торкнулося вторгнення Російської Федерації в Україну", щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн та захистити їхнє цивільне населення від імовірного вторгнення або агресії з боку Росії, що триває.

Згідно з текстом закону, не пізніше ніж за 60 днів після набуття чинності законом про лендліз президент США має встановити прискорений порядок доправлення озброєння Україні.