Україна втратить можливість швидко будувати вітроенергетику через відсутність податкових стимулів – інвестори

В Україні зараз розробляють проєкти загальною потужністю 3 ГВт, які мають ввести в експлуатацію між 2024-м і 2031 роком
Фото: depositphotos.com

Збереження податку на додану вартість та імпортного мита на ввезення в Україну обладнання для вітроенергетики суттєво загальмує розвиток цієї галузі. Це відбувається в той час, коли країна вкрай потребує нових енергетичних потужностей. Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) повідомила про це міжнародне галузеве видання Windpower Monthly.

В асоціації наголошують, що якщо влада не додасть основних компонентів вітрових турбін у нові податкові пільги, це може серйозно ускладнити реалізацію проєктів в Україні, яка постраждала від війни, і "ненавмисно підтримати Росію".

"Такі дії ненавмисно допомагають Росії, єдиній країні, яка офіційно розглядає розвиток вітроенергетики й поновної енергетики як загрозу своїй національній безпеці", – зазначили в УВЕА.

Через великі розміри вітрові турбіни імпортують у розібраному вигляді, і кожен компонент підпадає під різні норми. В Україні дуже обмежені можливості для внутрішнього виробництва вітрових турбін. Інвестори побоюються, що розвиток вітрових електростанцій може значно сповільнитися і стати дорожчим без потрібних податкових пільг.

За даними Windpower Intelligence, аналітичного відділу Windpower Monthly, в Україні зараз розробляють проєкти загальною потужністю 3 ГВт, які мають ввести в експлуатацію між 2024-м і 2031 роком.

Контекст:

16 липня парламент ухвалив законопроєкти №11258 і №11259, які передбачають скасування мита й нарахування ПДВ на імпорт енергетичного обладнання в Україну.

Проте Українська вітроенергетична асоціація наступного ж дня зазначила у своєму Facebook, що Рада не надала податкових стимулів інвесторам для будівництва нових вітроелектростанцій в Україні, що може призвести до загострення проблеми вимкнень електроенергії.

На думку інвесторів, відсутність підтримки проєктів вітроенергетики матиме негативні наслідки для зменшення дефіциту потужності в енергосистемі та скорочення часу вимкнень протягом найближчих років.