Україні бракує на воєнні витрати поточного року $5 млрд – Мінфін

Коштів західних донорів не використовують на воєнні цілі – Марченко
Фото: Міністерство фінансів України / Facebook

На забезпечення воєнних витрат 2024 року уряду України потрібно додатково $5 млрд (200 млрд грн). Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в ефірі опублікованого 22 травня подкасту "Що з економікою" на "Громадському радіо".

За його словами, затвердження фінансової допомоги США "теоретично" покриває витрати соціально-гуманітарного напряму, але залишається проблемою фінансування воєнних статей бюджету. Через затримки в постачанні озброєння від союзників останні пів року Україна самостійно витрачала на це кошти, пояснив міністр, через що виник дефіцит.

"Зараз я думаю, що можна говорити про цифру приблизно $5 млрд... Ми думаємо, як його перекриватимемо вже найближчим часом", – заявив Марченко.

Він нагадав, що коштів західних донорів не використовують на воєнні цілі – їх Україна має перекривати самостійно. На запитання про ймовірне збільшення податків Марченко не дав конкретної відповіді, зазначивши, що це питання вирішуватимуть найближчим часом.

"Треба спочатку правильно прорахувати. Тут немає одного магічного рішення", – зазначив глава Мінфіну.

Він також повідомив, що 2023 року замість запланованих на оборону приблизно $27 млрд держава витратила майже втричі більше – орієнтовно $73 млрд.

Контекст:

23 травня народний депутат від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив у Telegram, що до кінця року Україні потрібно не менше ніж 300 млрд грн для фінансування армії. За його словами, збільшення податків неминуче.

"Forbes Україна" з посиланням на депутатів із фінансово-економічного блоку Верховної Ради й високопосадовця з уряду 23 травня написало, що Кабмін готує значне підвищення податків у країні: військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%, а ПДВ – на 2–3%. Видання прогнозує, що у ВР відповідний законопроєкт може потрапити влітку цього року. Якщо його швидко розглянуть й ухвалять, оновлені ставки запрацюють не раніше ніж у вересні.