Українська фарміндустрія долає виклики коронакризи і продовжує тренд зростання – дані дослідження

Фармацевтика займає одну з лідерських позицій серед інших галузей за продуктивністю
Фото: depositphotos.com

Фармацевтична індустрія України зараз відчуває значний підйом – не лише тому, що специфіка діяльності дала змогу їй легше пройти через випробування 2020 року, а й завдяки впровадженню перспективних технологій виробництва та менеджменту. Про це йдеться в довіднику "Фармацевтика України 2021", який компанія Top Lead підготувала у партнерстві з фармацевтичною компанією "Дарниця" та за підтримки аналітичного проєкту Business Views.

20 найбільших компаній галузі протягом минулого року підвищили продаж, більш ніж половина з них збільшила присутність на ринку, обсяг якого загалом експерти довідника станом на початок 2021 року оцінили в $4 млрд.

За даними авторів огляду, середньорічний темп приросту аптечного сегмента, який до початку пандемії становив 12,6%, незначно уповільнився – до 7,9%, порівняно з іншими секторами економіки це практично рекордний показник.

Голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків вважає, що і українська, і світова фармацевтика стійка до глобальних економічних потрясінь завдяки інноваціям, повідомили у пресслужбі компанії. Перед початком пандемії українські фармакологічні компанії інвестували в автоматизацію виробництва і диджиталізацію управлінських процесів загалом 1,5 млрд грн, повідомив він, і це дало змогу значно підвищити ефективність праці та уникнути дефіциту ліків під час локдауну.

Виконавчий директор Top Lead Станіслав Шум підкреслив, що фарма займає одну з лідерських позицій серед інших галузей за продуктивністю: на одного співробітника припадає майже 1,4 млн грн ВВП. Через це робота у фармацевтичній індустрії залишається однією з найбільш високооплачуваних, а це зі свого боку привертає висококласні кадри.

У таких сприятливих умовах частка лікарських засобів українського виробництва, як свідчать дані з довідника "Фармацевтика України 2021", за останні 10 років зросла з 28% до 37% у грошовому еквіваленті. Окрім того, хоча імпорт ліків переважає у сфері зовнішньої торгівлі, з 2015 року обсяги експорту також істотно збільшилися і сягнули $235 млн.

Окрім позитивних тенденцій в економічному розрізі, автори довідника вказують також підвищення рівня цифровізації сервісного складника. Цей напрям також став інвестиційно привабливішим на тлі карантинних обмежень 2020 року. Зокрема, ідеться про перехід на електронний документообіг, поступове впровадження електронних рецептів, популяризацію роздрібної інтернет-торгівлі лікарськими засобами. За прогнозами експертів, наведеними у дослідженні "Дарниці" і Business Views, до 2026 року частка цифрової комерції в цій сфері сягне щонайменше 15%.

Автори довідника зауважують, що за умови дотримання певного курсу – поглиблення законодавчої інтеграції з ЄС, реформи системи охорони здоров'я, розвитку державно-приватного партнерства – українська фармацевтична галузь продовжить реалізацію свого потенціалу.