Українську енергосистему піднімають "усім світом". Кулеба розповів про останні домовленості з "енергетичною коаліцією"

Кулеба: Разом ми пройдемо цю складну зиму і здолаємо російський терор
Фото: dmytro_kuleba / Instagram
Українські дипломати збирають і залучають обладнання для оновлення енергосистеми України після російських ударів, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба. Він назвав в Instagram домовленості, укладені лише протягом останніх двох тижнів.

"Усім світом піднімаємо енергосистему України після російських ударів. На допомогу Україні сьогодні працює ціла енергетична коаліція", – написав Кулеба.

Він назвав нові домовленості, яких удалося досягти упродовж останніх двох тижнів:

  • сім автотрансформаторів від урядів Литви, Ірландії, Польщі;
  • 543 генератори потужністю понад 100 кВт від Німеччини, Норвегії, Іспанії;
  • 24 трансформатори від Фінляндії;
  • 45 трансформаторів від Азербайджану;
  • 19 потужних генераторів від Ізраїлю.

"Ми вдячні нашим друзям за допомогу! Разом ми пройдемо цю складну зиму і здолаємо російський терор", – підсумував міністр.

У середині грудня прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що для проходження зими Україні потрібно ще майже 17 тис. великих промислових генераторних установок.

Контекст:

Росія цієї осені та взимку здійснила низку масованих атак на українську енергетику: за останніми підрахунками "Укренерго", дев'ять хвиль ракетних ударів і 12 атак безпілотників.

Після ракетного обстрілу 23 листопада українська енергосистема увійшла у блекаут, її поступово відновлювали, повідомляли в Міненерго. Після цього були нові великі атаки, які значно пошкодили українські енергооб'єкти.

За даними уряду, фактично 50% енергосистеми пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.