В Україну прибуло 25 генераторів від уряду Японії – посольство

Генератори від Японії використовують для забезпечення опаленням та водою у сильні морози
Фото: Посольство Японії в Україні / Twitter
В Україну прибуло 25 генераторів, наданих урядом Японії. Про це повідомило 24 грудня у Twitter посольство Японії в Україні.

Їх планують використовувати для забезпечення опаленням та водою у сильні морози, зазначили у посольстві.

"Японія продовжить співпрацювати з міжнародним співтовариством, включаючи країни G7, щоб надавати допомогу, яка є найбільш необхідною народу України, який стикається з проблемами загальнонаціонального характеру", – ідеться у повідомленні.

Уряд Японії 22 листопада вирішив надати надзвичайну грантову допомогу Україні – генератори та лампи на сонячних батареях на суму понад $2,5 млн.

За інформацією прем'єр-міністра Дениса Шмигаля станом на 23 грудня, загалом в Україну прибуло вже понад 200 вантажів з енергетичним обладнанням від партнерів. Загалом, за словами прем'єра, Україні для проходження зими потрібно приблизно 17 тис. великих промислових генераторних установок.

Контекст:

Росія цієї осені та взимку здійснила дев'ять масованих ракетних атак на українську енергетику.

Після ракетної атаки РФ 23 листопада українська енергосистема увійшла у блекаут, її поступово відновлювали, повідомляли в Міненерго. Після цього були нові великі атаки, які значно пошкодили українські енергооб'єкти.

За даними уряду, фактично 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражено всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Найскладніша ситуація залишається у центральному регіоні та Києві, а також у прифронтових регіонах на сході й півдні, інформували в "Укренерго" 24 грудня, дефіцит потужності в енергосистемі країни значний.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.