"Укрзалізниця" заплатить майже 400 млн грн штрафів за несвоєчасне доправлення вантажів

"Укрзалізниця" за підсумками 2020 року зазнала чистих збитків у розмірі майже 11,9 млрд грн

Фото: Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia / Facebook

"Укрзалізниця" виплатить 377,86 млн грн штрафів за несвоєчасне доправлення вантажів у 20192021 роках. Про це повідомила у Facebook 6 вересня керівниця тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради щодо перевірки "Укрзалізниці", нардепка від "Слуги народу" Юлія Гришина.

Перевізник не зміг знайти відповідальних за проблеми з доправленням і зриви контрактів, які призвели до збитків вантажовласників, сказала депутатка.

"ТСК просила назвати конкретних винуватців ситуації з провалом доставки вантажів, натомість надійшла відповідь за підписом в.о. члена правління АТ "Укрзалізниця" Романа Черніцького та директора з комерційної та логістичної роботи компанії Олександра Заруби, суть якої зводиться до того, що встановити винних не вбачається можливим через те, що проблема комплексна", – зазначила Гришина.

У відповіді на частину запиту про надання інформації щодо реального стану тягового рухомого складу все ж назвали ім'я одного відповідального. Ним виявився Франтішек Буреш, який очолює напрям "виробництво" в компанії, додала вона.

"Цікаво, що його прізвище саме у цьому контексті фігурує і в проміжному звіті ТСК. Тож тепер домагатимемось відповідних кадрових рішень", – пообіцяла нардепка.

Контекст:

За підсумками 2020 року "Укрзалізниця" зазнала чистих збитків у розмірі майже 11,9 млрд грн, фінансові зобов'язання компанії 2020 року зросли більше ніж на 1 млрд грн – до 58,3 млрд грн, повідомляла пресслужба компанії.

У травні 2021 року президент України Володимир Зеленський назвав компанію банкрутом і підкреслив, що влада робить усе можливе, щоб замінити керівництво "Укрзалізниці", але цього мало. Він також заявив, що "Укрзалізниці" необхідно розвивати партнерство з реальними приватними інвесторами.

Постійного керівника в "Укрзалізниці" немає із 17 березня 2021 року, коли Кабмін звільнив з посади голови правління компанії Володимира Жмака.