У МВФ заявили, що Україна може використати частину їхніх коштів для фінансування держбюджету

Україна одержала перший транш за новою програмою співпраці з МВФ у грудні 2018 року
Фото: ЕРА

Можливість використати транш Міжнародного валютного фонду для фінансування держбюджету України є, але цього сторони не обговорювали, зазначив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Нова програма співпраці у форматі stand-by між Україною та Міжнародним валютним фондом дає змогу використати частину отриманих грошей для фінансування державного бюджету.

Про це 13 лютого в Києві на інвестиційній конференції групи Dragon Capital повідомив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Формально це можливо, щоб частину коштів було спрямовано до держбюджету. Але для цього є певні умови, і ми не обговорювали такої можливості у межах цієї SBA (програми. – "ГОРДОН")", – сказав він.

За словами представника МВФ, у фінансуванні українського держбюджету грошима траншу немає необхідності, оскільки "бюджет збалансовано".

"Отже, усі кошти поточної програми SBA буде зараховано до резервів Національного банку України", – зазначив Люнгман.

19 жовтня 2018 року МВФ і влада України домовилися про нову програму співпраці у форматі stand-by на загальну суму $3,9 млрд. У МВФ заявили, що перегляд програми проводитимуть кожні півроку.

18 грудня рада директорів Фонду затвердила цю програму. Президент України Петро Порошенко заявив, що рішення МВФ стало можливим завдяки українським реформам.

21 грудня Україна одержала перший транш у розмірі $1,4 млрд за новою програмою співпраці з Фондом.

Надання Україні другого траншу на суму $1,3 млрд очікують 15 травня 2019 року за підсумками першого перегляду програми. Третій транш у тому самому обсязі Україна може одержати 15 листопада, повідомили у МВФ.