У перспективі ціни для споживачів можуть зменшитися – експерт про RAB-регулювання тарифів на електроенергію

Роман Ніцович заявив, що перехід на використання RAB-тарифів міг відбутися ще у 2015 році
Фото: hromadskeradio.org

Щоб впровадження RAB-регулювання привело до зниження цін, потрібен контроль за використанням доходу, який компанії можуть витрачати як на оновлення активів, так і на дочірні фірми, вважає керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Ціни на електроенергію після впровадження RAB-регулювання можуть знизитися, якщо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), буде контролювати, як витрачають прибуток компанії-виробники. Про це в коментарі виданню "КП в Украине" заявив керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

"У перспективі ціни для споживачів можуть зменшитися, але для цього потрібна певна політика регулятора. Потрібен контроль використання виручки, адже компанії можуть розподіляти дохід як дивіденди або як витрати на користь афілійованих компаній, або ж, дійсно, можуть витратити на оновлення активів", – уважає він.

Ніцович додав, що перехід на RAB-тарифи міг відбутися ще у 2015 році, але його відкладали саме через побоювання, що вони вплинуть на ціни.

Член коаліції "Енергетичні реформи" Світлана Голікова заявила виданню, що RAB-регулювання сприятиме модернізації електричних мереж і вводитиме зрозумілі для інвесторів правила.

"Розподільчі мережі потребують серйозної модернізації. Їх будували в 30–4050-ті роки. І сьогодні з напругою для побутового споживача багато проблем, мережі неефективні. RAB-регулювання покликане стимулювати власника вкладати в модернізацію своїх активів. Це, безумовно, потрібно. Питання в тому, щоб споживач отримував безперебійне електропостачання насамеперд у сільській місцевості, де сьогодні серйозні проблеми з якістю поставок, із розподільними мережами, – зазначила вона. – Хоча RAB – не єдина система, є й інші, хоча в багатьох країнах Європи саме RAB-регулювання застосовують, і інвесторам така система зрозуміла".

Стимулювальне регулювання – це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів. Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій, і стимулювання ефективності витрат розподільних і постачальних компаній.

Постанову, якою затверджують нову методику, було опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр", вона набула чинності з 10 січня. Документ передбачає прибутковість для обленерго на рівні 12,5% річних як на старі активи, так і на нові, в які будуть інвестувати.