В Україні готують пілотний проєкт із комплексного відновлення деокупованих населених пунктів – Кабмін

У зруйнованих будинках живуть мільйони українців
Фото: ЕРА
У п'ятьох деокупованих регіонах України планують комплексно відновити пошкоджену внаслідок російської агресії інфраструктуру. Про це 29 березня після наради за участю прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля поінформував сайт Кабінету Міністрів.

"Визначено дати старту й перші проєкти комплексної відбудови на звільнених територіях. Попередньо обрано по одному населеному пункту в Київській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом build back better ("будувати краще". – "ГОРДОН")", – ідеться в повідомленні.

Шмигаль зазначив, що необхідний для масштабних проєктів відновлення закон уже ухвалили, його підписав президент.

"Ідеться про відбудову не лише житла, а й лікарень, шкіл, дитсадочків, ЦНАП, об'єктів культури тощо. Усе має комплексно відновлюватися з урахуванням вимог безпеки й сучасних практик за принципом "краще, ніж було", – пояснив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомляли 12 січня 2023 року, що, згідно з даними станом на осінь минулого року, 2,4 млн українців живуть у зруйнованому або пошкодженому від обстрілів житлі.

22 березня агентство Bloomberg повідомило з посиланням на розрахунки Світового банку, що для повоєнного відновлення й реконструкції Україні необхідно щонайменше $411 млрд.