В Україні назвали втрати через заміновані території, у чотирьох областях – це понад 20% їхнього ВВП

Понад 20% регіонального ВВП через заміновані території втратили Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області, зазначили в Мінекономіки
Фото: Головне управління ДСНС України у Чернігівській області / Facebook (ілюстративне)

Україна щорічно втрачає $11,2 млрд через міни й інші вибухонебезпечні предмети (5,6% ВВП країни 2021 року). Про це 11 вересня повідомив пресцентр Мінекономіки за підсумками дослідження.

"Найбільші втрати – через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків", – ідеться в повідомленні.

Понад 20% регіонального ВВП через заміновані території втратили Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області.

Загалом місцева влада недоотримує понад $1,1 млрд податків, наголосили в Мінекономіки.

За оцінкою Світового банку, для розмінування всієї території України знадобиться майже $35 млрд. Ці кошти Україна змогла б компенсувати менш як за три з половиною роки після повного очищення земель, ідеться у звіті дослідження.

Контекст:

У червні Міноборони України повідомляло, що через повномасштабну агресію країни-окупанта РФ потенційно замінованими залишається орієнтовно 144 тис. км&³2; території України. Це приблизно 14,4 млн га.

За даними прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, за масштабами розмінування станом на липень першою була Херсонська область.