В Україні почав діяти закон "Про валюту і валютні операції"

Закон спростив ведення зовнішньоекономічної діяльності
Фото: National Bank of Ukraine / Flickr

Закон "Про валюту і валютні операції" Верховна Рада ухвалила 21 червня 2018 року. У ньому передбачено запровадження в Україні принципу "дозволено все, що не заборонено".

7 лютого в Україні почав діяти закон "Про валюту і валютні операції", зазначено на сайті Верховної Ради.

Верховна Рада ухвалила його 21 червня 2018 року 228 голосами. 7 липня закон набув чинності. У документі передбачено, що він починає діяти за сім місяців після набуття чинності.

Метою закону є встановлення в Україні режиму валютного регулювання, що передбачає вільне здійснення валютних операцій, їх спрощення і поліпшення інвестиційного клімату. Документ скасував декрет Кабінету Міністрів "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", що діяв із березня 1993 року.

Закон запровадив в Україні принцип "дозволено все, що не заборонено". Тепер для інвестування за кордон громадянам і бізнесу не потрібно отримувати індивідуальні ліцензії. Скасовано валютний контроль за операціями на суму до 150 тис. грн. Крім того, у разі залучення кредитів з-за кордону реєструвати їх у НБУ громадянам і бізнесу більше не потрібно.

Закон також спрощує ведення зовнішньоекономічної діяльності. Скасовано граничний термін розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Експортерам не потрібно за 180 днів продавати експортну виручку.

4 січня 2019 року Нацбанк опублікував перелік із понад 20 валютних послаблень для бізнесу, які почнуть діяти із 7 лютого. Зазначено, зокрема, що граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами збільшено до 365 днів, банкам дозволено продавати своїм клієнтам державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, за іноземну валюту.

Інфографіка: bank.gov.ua

6 лютого Нацбанк повідомив, що розширив перелік валютних послаблень, які почнуть діяти разом із новим законом.

Регулятор, зокрема, дозволив бізнесу проводити репатріацію дивідендів в іноземній валюті за 2018 рік.

"Такі операції здійснюватимуться в межах загального ліміту на повернення дивідендів, нарахованих за періоди до 2018 року включно, у межах €7 млн на місяць", – зазначили у НБУ.

Нацбанк також скасував для бізнесу вимогу попереднього резервування коштів у гривні для подальшої купівлі валюти.

Крім цього, з 1 березня норму обов'язкового продажу валютних надходжень бізнесом буде знижено з 50% до 30%.