В Україні запровадять принцип "воюй або працюй". Що він передбачає

Шмигаль: У державі, яка бореться за своє виживання, не може бути людей, які стоять осторонь. Люди мають або воювати, або робити все, щоб забезпечити тих, хто воює
Фото: kmu.gov.ua

В Україні планують запровадити принцип "воюй або працюй", який передбачає виведення з тіні ринку праці, це один зі способів зібрати додаткові кошти до держбюджету. Про це на форумі "Україна 2024. Незалежність" 27 серпня повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Прем'єр розповів, що за два з половиною роки повномасштабної війни Україна залучила від партнерів майже $100 млрд. Це дало державі можливість виконувати соціальні зобов'язання перед громадянами, пояснив він. 

Зараз, наголосив Шмигаль, уряд має критичну потребу зібрати додаткові сотні мільярдів гривень на оборону країни. 

"Фактично в парламент подані зміни до бюджету більш ніж на 500 млрд грн, це те, що нам потрібно, щоб платити заробітну плату нашим військовим, кількість яких зростає, для того, щоб закуповувати відповідне обладнання й фінансувати український оборонпром", – додав глава уряду. 

Він озвучив кроки, які пропонують для пошуку цих коштів. Насамперед ідеться про збільшення внутрішніх запозичень, також – про підвищення ставки податку на доходи для банків, розширення бази для військового збору й підвищення ставок військового збору для окремих випадків.

"Також запроваджуємо принцип "воюй або працюй", який передбачає запровадження низки заходів, які виведуть ринок праці з тіні. Це важливий момент для збільшення кількості робочих місць і підвищення середніх зарплат у галузях і для наповнення бюджету. Це чотири кроки, над якими ми працюємо", – продовжив Шмигаль. 

За словами Шмигаля, в українській економіці є низка професій, які працюють у тіні й не сплачують податків. 

"Принцип "воюй або працюй" – не новий. Його озвучував президент, ми всі із цим принципом згодні. У державі, яка бореться за своє виживання, не може бути людей, які стоять осторонь. Люди мають або воювати, або робити все, щоб забезпечити тих, хто воює", – пояснив глава уряду. 

Він також розповів, що мета запровадження принципу "воюй або працюй" – зокрема й повернення українців із-за кордону. 

"Там ціла низка заходів із детінізації, щоб надати можливість [вийти з тіні] не лише тим людям, які працюють в Україні й отримують зарплату в конвертах, що неприпустимо, але також наше ключове завдання – створити умови, коли ми зможемо повернути людей із-за кордону. Це теж наша стратегія: повернути людей, які зможуть працювати тут і платити податки тут, підтримувати наші сили оборони", – додав прем'єр. 

Контекст:

У грудні 2023 року президент України Володимир Зеленський говорив, що для утримання одного військового потрібно мати шість платників податків.

Шмигаль на форумі 27 серпня 2024-го розповів, що Україна за час повномасштабної війни втратила 3,5 млн робочих місць, 2022 року держава втратила практично 30% економіки. Щоб підтримувати військових, треба мати щонайменше 10 млн робочих місць, а зараз офіційно є менше ніж 8 млн, каже він.