В Україну прибуло 60 вагонів вугілля для Луганської ТЕС

Росія з листопада 2021 року в межах вугільної блокади України заборонила постачання вугілля на Луганську ТЕС
Фото: cfts.org.ua

В Україну прибуло перші 60 вагонів вугілля для Луганської теплової електростанції. Про це 5 січня повідомила у Facebook представниця делегації України у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Вікторія Страхова.

"Позитивні новини. Перші 60 вагонів вугілля для Луганської ТЕС зайшли в Україну. Тепер можна бути впевненою, що місто Щастя та прилеглі населені пункти будуть щасливими хоча б стосовно тепла. І тепло буде у сім'ях, члени яких живуть з обох боків контактної лінії", – написала вона.

Контекст:

В Україні 15 ТЕС та три ТЕЦ. Дев'ять ТЕС належать енергетичному холдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, три – державному "Центренерго", ще одна – компанії "Донбасенерго" нардепа Максима Єфімова. Дві ТЕС розташовані на підконтрольній Україні території Донбасу (одна належить ДТЕК).

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив 17 грудня, що дві ТЕС та дві теплоелектроцентралі (ТЕЦпереходять на природний газ через дефіцит вугілля на складах.

Цьому рішенню передував звіт СБУ, в якому спецслужба попередила уряд України про реальну загрозу зупинення ТЕС через дефіцит вугілля. Згідно з документом, станом на 1 грудня на складах було 486,2 тис. тонн вугілля за планового накопичення 2632,7 тис. тонн (відхилення – 2146,5 тис. тонн).

28 грудня в Міністерстві енергетики повідомили про системне постачання вугілля в Україну. Глава відомства Герман Галущенко розповів, що у листопаді – грудні в Україну вже надійшло понад 1 млн тонн імпортного вугілля.

Станом на 8 грудня на складах Луганської ТЕС залишалося менше ніж 30 тис. тонн вугілля, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко заявляв, що цього мало вистачити на 20 діб роботи одного блоку, після чого станції загрожувало повне зупинення.

Луганська ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території, тому що під'їздів до електростанції контрольованою українською владою територією немає і за сім років воєнного конфлікту на Донбасі під'їзних колій так і не збудували.

Росія заборонила постачання вугілля на Луганську ТЕС у межах  вугільної блокади України з 1 листопада, писав "Главком".