В "Укренерго" прокоментували надання Білоруссю аварійної допомоги українській енергосистемі

"Укренерго" активувала аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі

Фото: depositphotos.com
Запит України до Білорусі про надання 25 січня аварійної допомоги українській енергосистемі не пов'язаний із недостатністю резервів потужності, він був необхідний для економії доступних на сьогодні резервів та забезпечення сталого покриття піків споживання у наступні періоди. Про це повідомила пресслужба Національної енергетичної компанії "Укренерго".

"Диспетчерський центр "Укренерго" активував аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі з 10.00 до 13.00 в обсязі 450 МВт-год, із 13.00 до 14.00 та із 16.00 до 17.00 в обсязі 200 МВт-год", – повідомили у компанії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час брифінгу 25 січня поінформував, що українська енергосистема має достатній резерв потужності для стабільної роботи, повідомляє пресслужба Міненергетики.

За даними міністра, атомна генерація почне працювати всіма 15 енергоблоками наприкінці цього тижня, а 25 січня в короткостроковий ремонт було виведено два енергоблоки – №1 на Хмельницькій АЕС та №4 на Запорізькій АЕС.

"На період проведення ремонтів балансування енергосистеми відбувається за рахунок теплової та гідрогенерації. На складах ТЕС і ТЕЦ продовжується накопичення вугілля, у тому числі за рахунок імпортних поставок морем", – сказав Галущенко.

Контекст:

У травні 2021 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення закрити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі на чотири місяці – до 1 жовтня. У вересні заборону було продовжено на місяць – до 1 листопада.

Агентство "РБК-Україна" писало, що Україна з 1 листопада відновлює імпорт електроенергії з Білорусі через дефіцит вугілля на державних ТЕС. Дефіцит вугілля виник улітку 2021 року через аномально низькі ціни на електроенергію, які не давали змоги ТЕС купувати вугілля, зазначало агентство.

2 листопада в "Укренерго" повідомили, що попросили про аварійну допомогу в Білорусі для балансування енергосистеми.

8 листопада учасники енергоринку України отримали лист від держпідприємства "Белэнерго", в якому йшлося про зупинення постачання електроенергії.

9 листопада білоруська державна енергетична компанія "Белэнерго" уточнила, що електроенергію з Білорусі в Україну постачатимуть у межах контракту, підписаного на листопад 2021 року, а попередній лист про зміну умов співпраці надіслали на адресу конкретних компаній. 22 листопада Білорусь відновила постачання електроенергії в Україну.

25 січня 2022 року в міністерстві енергетики Білорусі повідомили, що надають на запит України аварійну допомогу українській енергосистемі, водночас максимальна електрична потужність становитиме 150 МВт.

За даними "Укренерго", наразі 56% електроенергії в Україні виробляють АЕС. На другому місці ТЕС – 23%.