Веніславський про можливість виплат військовим по 30 тис. грн: Держава має знайти близько 1 трлн грн на рік

Веніславський: Ми всі за те, щоби повернути виплати
Фото: president.gov.ua
Для повернення військовослужбовцям, поліцейським та співробітникам Держслужби з надзвичайних ситуацій виплати по 30 тис. грн держбюджету України додатково знадобиться приблизно 1 трлн грн. Про це нардеп від "Слуги народу", член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський заявив 10 квітня "Укрінформу".

“Наразі дуже складно робити якісь прогнози щодо реалізації відповідного рішення. Воно ухвалене та потребує підпису президента. [...] Було дуже багато дискусій, коли ми скасовували ці виплати. Повернути їх – це означає, що держава має знайти близько 1 трлн грн на рік", – сказав він.

Веніславський наголосив, що "зараз непросто знайти джерело таких додаткових надходжень до держбюджету".

“Ми всі за те, щоб повернути виплати, але треба знайти джерела. Будемо думати", – пояснив нардеп.

10 квітня Верховна Рада внесла поправку до законопроєкту №8312 про внесення змін до проєкту закону щодо вдосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із виконанням заходів правового режиму воєнного стану. Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк уточнив, що поправка "повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат)", але щоб цей механізм спрацював, найімовірніше, потрібно буде вносити правки до держбюджету на 2023 рік.

Контекст:

Зарплата українських військових складається з двох частин: грошового забезпечення відповідно до звання, посади та вислуги років, а також додаткової винагороди, зазначав Кабмін.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, українські військові, які не беруть участі безпосередньо в боях, отримували додаткову винагороду у розмірі 30 тис. грн на місяць. Якщо військові беруть участь у бойових діях, то розмір винагороди – до 100 тис. грн.

З 1 лютого 2023 року для військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій, скасували додаткову місячну виплату 30 тис. грн, повідомило Міноборони. Рішення ухвалили для "дотримання принципів справедливості стимулювання воїнів сил безпеки та оборони України", уточнили у відомстві. Премія у розмірі 100 тис. грн за участь у контактних боях, за даними головного редактора "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова, залишається.